Ген. Събев: Не е вярно, че България е донор на чужди армии, Радев е добре да настрои политическия си компас

Не съм за сливането на военното и цивилно разузнаване, каза още първият български представител в НАТО

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

Украинската страна очевидно  е поискала нашите ПВО С-300, защото разполага с възможности да ги ремонтира и използва. А ние не можем да използваме дефектните ракети С-300, затова няма смисъл да стоят като украшения, те крият и определени рискове. (…) След като е установено, че тези ракети имат дефекти, не мисля, че някой лъже.

Така коментира в ефира на Би Ти Ви днешното решение на НС да бъдат изпратени дефектни ПВО С-300 на Украйна. То предизвика остри реакции от страна на опозицията в парламента, а БСП дори нарече това "национално предателство".

Ген. Събев опроверга твърдението на Румен Радев, че с това решение управляващите превръщат България в донор на чужди армии.

Не е вярно, че България е донор на чужди армии. Нашият президент трябва да си настрои политическия компаст. Считам позицията му за неадекватна по тази тема, убеден е натовският генерал. 

Той изтъкна, че основна заплаха за нашата национална сигурност е Русия. Тя е агресор. И ако нашите управляващи не осъзнават това, е много тревожно. Да, има рискове за нашата страна, особено като част от Черноморския регион. И затова се питам защо нашият президент не се е обърнал към Русия да прекрати войната, която е сериозна опасност за нас. Ние трябва да провеждаме последователна политика и по отношение на Украйна, и към Русия като членове на НАТО, подчерта ген. Събев.

По думите му Медведев е рупор на стратегия за сплашване на Русия. Тези негови заплахи, че Русия е готова да води война с НАТО, не са от вчера. И счита за ненормално един агресор да плаши по този начин, при все че Украйна се бори за своята свобода и независимост. 

Запитан как ще коментира идеята за сливането на двете разузнавателни служби у нас, ген. Събев бе категоричен: Не съм за сливането на военното с цивилното разузнаване. Двете служби имат доста специфични мисии и задачи.