Ген. Събев: Русия няма сили да завладее цяла Украйна, но ще търси победа на всяка цена

ген. Съби Събев

ген. Съби Събев

"Очакваме може би най-бруталната и интензивна фаза на руската агресия в Украйна, предвид на това, че фронтът е силно скъсен. По-рано беше около 3000 км, сега е съсредоточен само в Източна и в Южна Украйна. И всички сили, които са там, минават под единно командване на командващия южен военен окръг на Русия". Това заяви ген. Съби Събев, първи военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел пред "Фокус"

"Прииждат сили, включително и тези, които са изтеглени от Северна и Североизточна Украйна, някои още възстановяват боеспособността си, така че да се създаде много силно превъзходство на руските войски, за да могат да разчитат на успех в тази нова кампания, която те очакват да започнат в близките дни и най-късно седмица. Очевидно е, че основните действия ще се разразят източно от линията Донецк и Изюм, където е разположена и основната част от най-боеспособните украински войски на източния фронт. Така че очакваме много интензивни действия, с брутално използване на военна сила, без оглед на разрушенията и жертвите от руска страна, защото очевидно, че на Русия е нужна победа, за да може и да посрещне подобаващо техния основен празник – 9-и май", каза още ген. Събев. 

"Русия няма сили да завладее цяла Украйна, защото от 24-ти февруари, когато тя започна инвазията, сигурно имаше подобна цел, но с недостатъчно сили. Сега, съсредоточавайки силите си в Източна и Южна Украйна, очевидно е, че Мариупол най-вероятно в близките дни ще бъде окончателно превзет и коридорът, за който те дълго време воюваха – 48 дни вече, от Донбас до Крим ще бъде така създаден. Но същевременно трябва да кажем, че украинската армия преминава във все по-настойчиви атаки в Херсонска област и най-вероятно там руските войски преминават към отбрана. Очаквам по-масирано използване на авиацията в следващата кампания, която се очаква, с използване включително и на боеприпаси, които са забранени по конвенциите, включително и термобарични боеприпаси и касетъчни боеприпаси. За съжаление, възможно е използването и на химически агенти, каквито индикации имаше и за Мариупол. Т.е. преминаване и към използване на химическо оръжие на отделни участъци от фронта. Очевидно е, че Русия не се съобразява с тези международни договорености и конвенции и ще търси победа на всяка цена", коментира Съби Събев.