Генчовска ще посети подпаления културен център в Битоля, според Йотова това е "поредна провокация"

Теодора Генчовска

Теодора Генчовска

Министърът на външните работи Теодора Генчовска ще посети мястото на инцидента и ще проведе разговор с представителите на сдружението. Това съобщиха от МВнР във връзка с инцидента, свързан с подпалване на входната врата на Културния център "Иван Михайлов" в град Битоля, Република Северна Македония.

На 4 и 5 юни министър Генчовска ще бъде на работно посещение в Република Северна Македония по покана на своя колега Буяр Османи. Посещението е с цел продължаване на диалога между министерствата на двете страни относно отворените двустранни въпроси, свързани с изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Във фокуса на разговорите ще бъдат и въпросите, свързани с евроинтеграцията на Република Северна Македония. 

"Подпалването на Културния център „Иван Михайлов” в гр. Битоля е поредната провокация и част от масираната антибългарска кампания, която започна веднага след откриването на клуба", написа във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тази сутрин стана ясно, че българският културният център в Битоля е бил подпален. От центъра заявиха, че очакват в най-скоро време извършителите да бъдат задържани и да понесат отговорност за дейстивята си.

"Още при откриването му, преди месец, в което участва голяма българска делегация, заявихме, че единствената му функция е за запазване на българската култура и идентичност сред българите в Северна Македония. Само бързите действия на компетентните институции в най-кратки срокове, които да разкрият извършителите, ще докажат, че в западната ни съседката се спазват правата на българите, така както на всички останали националности", допълва вицепрезидентът в публикацията си.