General Electric прекрати обслужването на газови турбини в Русия

Компанията е прекъснала достъпа до системата за мониторинг

Американската компания General Electric (GE) спря  сервизното обслужване на газови турбини в Русия от вчера, 19 юни, съобщи "Коммерсант" с позоваване на източници от енергийния сектор.

GE е прекъснала достъпа до системата за мониторинг на работата на турбините в руски ТЕЦ, а в перспектива се очаква да прекрати и доставките на оригинални резервни части, включително лопатки.

Ремонтите и смяната на компоненти са особено критични за най-мощните турбини, включително единственото в Русия съоръжение от клас H – в Казанската ТЕЦ-3.

Непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна GE спря дейността си в Русия. Изключение беше направено за предоставянето на необходимото медицинско оборудване и обезпечаването на съществуващите услуги в сектора.  

Според източник на "Коммерсант", американските компании ще прекратят достъпа на руските служители до чертежите и базите с технически данни, без които не може да се извършват инспекции и ремонти на съоръженията в Русия.

Общата мощност на руските ТЕЦ, работещи с чуждестранни турбини, е около 22 ГВт, което означава около 9% от установената мощност на енергийната система на Русия.

Превод Faktor.bg