„Коза ностра“ умря с последния дон Корлеоне

Дон Вито от „Кръстникът“ е като дядо Коледа пред Тото Риина-Животното

Светослав Пинтев 

Последният бос на клана Корлеоне и на Комисията на сицилианската Коза Ностра /купола/, наричан капо ди тути капи, Салваторе(Тото) Риина e мъртъв, съобщиха вчера италианските медии, както писахме. Убиецът на хиляди хора доживя 87 години в болницата, обслужваща затвора в Парма. 

Сицилианската мафия „Коза ностра” никога няма да се възстанови след смъртта на Тото Риина. Решаващият удар срещу нея беше нанесен от глобализацията, твърди в публикувано в „Куотидиано национале” и „Темпо” интервю генерал Марио Мори, началник на полицията в Палермо,

участвал в ареста на Риина през 1993 г.

„Мафията на Риина, която днес може да наречем старата мафия Корлеоне умря. Победиха я глобализацията културните промени, съвременният живот. 

Светът премина от омертата към Фейсбук, от „пицини”

(шифровани бележки на босовете) към Туитър”, каза  полицаят.  Заяви също, че мафията ще продължи да съществува, но вероятно като сбирщина от престъпни групировки. „Тези групировки ще присъстват на терен, но най-вероятно вече няма да има истинско регионално ръководство, купола. Това ще отслаби мафията”, посочва генерал Мори, цитиран от БГНЕС.

Според някои специалисти, сега в сицилианската мафия може да започне война за лидерство. За неин формален ръководител се смята Матео Месина Денаро, който е най-издирваният престъпник в Италия, припомня агенцията.

Високият 1,58-м Тото Риина, известен и под прякорите Животното и Късия, бе

един от най-зловещите и кървави мафиоти в историята

Казваха му и дон Корлеоне, защото е от едноименното село, като съответно ръководеше мафиотскатка фамилията, наречена Корлеоне. Също като  дон Вито Корлеоне от класическата  книга „Кръстникът“  на Марио Пузо. Но само привидно… Разликата е, че пред Тото родения в Корлеоне дон Вито от Ню Йорк е като благ и любящ дядо Коледа.
Шефът на куполата в Сицилия е

наредил убийството на съдията Джовани Фалконе

, категорични са властите . Прави голяма грешка. Тази смърт е капката , която прелива чашата на търпението на италианците и те излизат на улицата, за да настояват за закони срещу мафията, които не закъсняват..
На 23 май 1992 година, съдията Джовани Фалконе, който организира първия Голям процес срещу мафията и

първи разчупи закона за мълчанието „омерта“,

  неговата съпруга и трима полицейски служители от охраната загинаха при експлозията на самоделно взривно устройство, поставено на магистрала, водеща към летището на Палермо.

На 19 юли същата година съратникът му и колега  Паоло  Борселино е взривен от кола-бомба заедно с петима полицаи при входа на жилищния блок на майка му.
Тото Риина владееше с жестокост и терор Сицилия в продължение на 20 години, припомни „Франс прес“, но това обяснява много малко.