Генщабът на Украйна: В Харковско направление обстановката е тежка

Окупаторите имат тактически успех в района на град Волчанск

Украинският генерален щаб съобщи за тежка обстановка в харковското направление. Според украинските военни руските войски имат тактически успех в района на град Волчанск, съобщава руската секция на Би Би Си.

"В Харковско направление оперативната обстановка остава сложна и се променя динамично. [...] Водят се боеве за граничния град Волчанск. Противникът разположи значителни сили за атака срещу града в състав до пет батальона и не отчита собствените си загуби", се казва в изявлението на Генералния щаб.

Според ведомството руските войски са загубили повече от 100 души убити само за един ден. Би Би Си не може независимо да провери тази информация.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили също съобщи, че украинските военни водят отбранителни действия и използват дронове за разузнаване и нанасяне на целеви удари.

"Разполагането на резервите продължава да стабилизира ситуацията. При определяне на задачите пред войските един от основните приоритети е запазването на живота на нашите войници", допълват от Генералния щаб.

Волчанск и всички точки на северния граничен район на Харковска област са под вражески обстрел почти денонощно.

Припомняме, че Волчанск и всички точки на северния граничен район на Харковска област са под вражески обстрел почти денонощно.

Главнокомандващият Олександър Сирски също определя ситуацията в Харковска област като "съществено обострена", но уверява, че украинските войски знаят плановете на врага и реагират гъвкаво на действията му.

"Противникът продължава да навлиза в дълбочина на нашата територия. Нашите войници отблъснаха 13 вражески атаки в посока Купянск основната задача е стабилизирането на фронтовата линия", са думите на председателя на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов, цитиран от УНИАН.

Обстрелът по мирно население и инфраструктура продължава вече трети ден към понеделник, след като руската армия откри нов фронт в петък. Непрестанно се увеличава броят на масираните артилерийски и въздушни удари, пише news.bg, цитирайки руската секция Би Би Си.