Георг Георгиев: В момента България е позиционирана като проруски настроена държава

Налице са цялостни опити за дестабилизация на страната

Георг Георгиев

Георг Георгиев

В момента България е позиционирана като проруски настроена държава, умишлено се отбягва всеки механизъм за предоставяне на военна помощ на Украйна. Такава позиция изрази пред БНТ Георг Георгиев, депутат от парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
Той отбеляза, че управлението на Румен Радев ловко избягва решението на парламента за предоставяне на такава помощ.

Депутатът коментира, че с оглед на това, което знае за номинирания за министър на отбраната Тодор Тагарев, вярва, че би трябвало подходът да се  промени.

Георг Георгиев посочи, че са налице „цялостни опити за дестабилизация на държавата при очевидна  колаборация на лица, които са заинтересовани да няма редовно правителство“. 

Той отбеляза, че кабинетът с ротационен премиер, който се подготвя с втория мандат е експертен, а хубавото на експертния кабинет е, че експертите са равноотдалечени от всички и в същото време всяка партия може да припознае министри в него.

По думите му, разговорите с ДПС се отнасят единствено за конституционните промени и осигуряването на конституционно мнозинство и това не е в противоречие с досегашните позиции на ГЕРБ.

Георгиев подчерта, че готвеното правителство не представлява коалиция с ПП-ДБ, а обща визия на политически формации с обща цел.

"Много особени опции нямаше. Опцията беше една и тя е тази, която се случва в момента. Ако не искаме безконтролно управление на един човек в тази държава, това е единственото нещо, което може да стане. Това не смятам, че е укорително от гледна точка на демокрацията, а напротив - искаме да предоставим на държавата едно спокойствие, изпълнение на няколко ключови приоритета, с които държавата утре да бъде по-силна. А не да регресираме и след месец да се озовем пак там, където вече сме били, само че в една много по-влошена макро среда." - коментира той.

Депутатът определи позициите на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация:. 

"На Радев в момента се отнемат лостовете, с които еднолично да управлява държавата. Това, че последните две години България беше под едноличното управление на един човек, е атака срещу парламентарната демокрация. Оттук нататък всеки коментар на президента Радев срещу сформирането на редовно правителство, е коментар срещу парламентарната демокрация. Защото президентът трябва да обединява, а това, което той прави, е да задълбочава различия. ПП-ДБ постъпиха доста самонадеяно и избраха сами да носят отговорност в много ключови за страната направления. С правомощията идват и отговорностите."