Георги Ангелов: Петролът падна под $100 за барел, но Русия продължава спекулативно да помпи цените

Москва прави последен опит за внасяне на напрежение с днешното решение да спре износа на казахски петрол за 30 дни

"Петролът току-що падна под 100 долара на барел. Но Русия не се отказва от опитите си да помпа цената нагоре - последен опит за внасяне на напрежение е днешното решение на Русия да спре износа на казахски петрол за 30 дни. Така че едва ли пазарът ще се успокои скоро." Това пише на страницата си във Фейсбук икономистът Георги Ангелов.

"Цената на зърното от своя страна се срина последните седмици и се върна на нивата отпреди началото на войната в Украйна. Въпреки че Русия все още блокира украинските пристанища и износът през тях е невъзможен. Но Украйна все повече изнася зърно чрез камиони и влакове, след което се претоварва на други пристанища в Европа.

При природния газ, обаче, руската стратегия все още работи - газът поскъпна двойно откакто Газпром намали с 60% доставките по Северен поток 1. На практика, Всеки път когато се успокои пазарът на природен газ в Европа Газпром измисля нова схема, за да внесе напрежение и да вдигне цените. И това започна далеч преди войната - още преди година за първи път Газпром ограничи доставките за Европа, което доведе до скок в цените на газа с 900%.

Накратко, изчезват някои от източниците на инфлация сред суровините - но енергийният шок от газа в Европа остава (съответно и токът в Европа е скъп, защото голяма част от него се произвежда от газ). Добре, че България има инфраструктура за алтернативни доставки на газ и вече получава пълните количества азерски газ, но трябва да се осигурят и по-дългосрочни договори, за да има сигурност на доставките. България фиксира цената на тока за бизнеса на 25 ст на киловатчас - при пазарни цени, които са в пъти по-високи, българският бизнес ще има конкурентност в това отношение", завършва краткия си коментар авторът.