Гърците заложиха на еврото и изгониха от парламента популиста Варуфакис

Георги Ангелов

Георги Ангелов

Георги Ангелов

Преди около десетилетие Янис Варуфакис водеше популистите, които искаха да извадят Гърция от Еврозоната. Вчера на изборите партията му получи само 2.6% и изпадна от парламента. Дори Гърция се отърси от популизма.

През 2015 година Гърция беше много близо до напускане на Еврозоната. Варуфакис беше готов с план как ще отпечата някакви "купони", с които да замени еврото. На Германия й беше дошло до гуша от глупостите на Варуфакис и финансовият министър Шойбле беше казал на гърците ако искат да излизат от еврото, пък след години - ако изпълнят критериите - евентуално могат да влязат отново. 

Може би това е едно от нещата, които отрезвиха гърците. Те смятаха, че едва ли не насила ги държат в еврото и имат силни козове да изнудват Еврозоната и да получават колкото пари поискат. Самият Варуфакис открито споделяше тази теза, че може да изнудва Еврозоната - той твърдеше, че Еврозоната я е страх от фалит на Гърция и затова Гърция е в силна позиция да изнудва Запада. Оказа се, че греши и заради тази грешка Гърция пострада много повече.

Та южната ни съседка е много интересен пример. Между другото, Гърция оборва пропагандата, разпространявана в България, че който влезе в еврозоната няма как да излезе. Всъщност Гърция показа, че който иска може да излезе и никой не го спира. Разбира се, самата Гърция разбра навреме, че излизане от еврото би било огромна грешка, която щеше да доведе до невъобразима криза и хиперинфлация. Това също е интересно, как в тежки моменти се подхожда стратегически, а не популистки.