Днес е Бабинден, църквата почита преподобна Домника

Празнуват лекарите специалисти по акушерство и гинекология и акушерките

Всяка година на 8 януари църквата почита паметта на преподобна Домника. В житията тя е представена за благородната девица, която пристигнала в Цариград с мисълта и силното желание да се покръсти в христовата вяра. С пламенна ревност тя се предала на аскетични подвизи и достигнала до високо духовно съвършенство. То било осенено от Бога с дар на прозорливост и чудотворство. До края на своя живот Домника, която имала власт над природните сили и съдбата, се посветила да лекува болните и помага на слабите и беззащитните

В народния календар денят на преподобна Домника се чества като празник на жените, които помагали по време на раждане. От там и името му - Бабинден. 

Днес празнуват професионален празник лекарите специалисти по акушерство и гинекология и акушерките.

В миналото, според народната традиция, преди изгрев слънце всички раждали жени са отивали в дома на бабите, за да ги поздравят. Те им носели сапун, кърпа, цвете, котле с вода, подарък, ракия, мезета и вкусни гозби. Още на вратата са целували ръка на бабите, закичвали са ги с цветя, поливали са им да си измият ръцете и са им поднасяли дарове. Стар обичай е жените първескини (родили за първи път) да приготвят за Бабинден обреден хляб - с дупка по средата, през която бабата е провирала три пъти ленена риза, престилка и пъстри вълнени чорапи. Тя е благославяла за здраве майката и деjето.

Днес у нас броят на акушерките е двойно по-малък от необходимия - под 3800 души с тази професия работят в лечебните заведения към края на 2021 година, показват данни на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, цитирани от БНР.