Георги Дерменджиев: Загубата в Пловдив не може да разклати Лудогорец преди дербито на върха

Още дълго време тимът на Разград ще се задържи на върха, прогнозира футболната легенда

Георги Дерменджиев, снимка: Бетенеми

Георги Дерменджиев, снимка: Бетенеми

Георги Дерменджиев е записал със златни букви името си в историята на Лудогорец, след като под неговото ръководство разградчани се превърнаха в първия български отбор, спечелил победа в групите на Шампионската лига. С Лудогорец Дерменджиев вдигна също три шампионски титли и една Суперкупа на страната.

В ексклузивно интервю пред Бетенеми Георги Дерменджиев разкрива своите очаквания за свирепата битка за върха, за дербито, в което цяла България е вперила очи – Лудогорец срещу ЦСКА София, в събота в Разград.

- Г-н Дерменджиев, интригата за титлата се завърна, което е добре за футболните фенове, но не и за Лудогорец. Ще успее ли отборът да излезе от тази деликатна ситуация?

- Това че преднината е намалена, е добре като конкуренция, но не мисля, че ще се отрази на Лудогорец. Това е клуб, който разполага с качествени играчи и дълга пейка, и аз мисля, че скъсената разлика в точките няма да му повлияе на настройката, самочувствието и увереността.

- Има ли ЦСКА психологическо предимство, предвид това, че е във възход и влиза в дербито след серия от победи, докато шампионът загуби последния си мач? 

- Мачове се играят, печелят се и се губят. Да, вижда се подем в ЦСКА, като серия от победни мачове, но лично аз мисля, че мачът няма да е лек за никого. Предстои да видим тактическо надиграване и всеки от двата отбора ще се стреми да даде най-доброто от себе си, за да спечели.

- Какво очаквате в тактически аспект от първия сблъсък между Валдас Дамбраускас и Бруно Акрапович?

- Ролята на треньорите е да изберат правилната стратегия, за да стигнат до положителен резултат. Едва ли ще има изненади, има си психология, която показва всичко. Каквито и тактически варианти да се предприемат, треньорите ще имат готовност да променят това, което са замислили като начин на поведение на своите, в хода на двубоя и в зависимост от неговия развой.

- Ако трябва да сравните съперниците по спортно-технически потенциал, на кой давате предимство?

- Не мога да коментирам това. Индивидуалните качества на играчите и строгата тактическа дисциплина ще окажат влияние върху дербито.

- Мнозина специалисти смятат, че защитата е най-слабата линия на Лудогорец. Ще се възползва ли ЦСКА?

- Не съм съгласен, че може да се поставя въпросът за отделни линии. Един отбор, когато губи, целият отбор носи вина, и после треньорът анализира и си прави съответните изводи за допуснатите грешки.

- Ще липсва ли Али Соу в атаката на ЦСКА?

- Беше паснал много добре и много разчитаха на него. Но все пак трансферът му е политика на клуба. Мисля, че неговият заместник Кайседо ще влезе в ритъм и също ще помогне на ЦСКА.

- Кой ще е основният коз на „червените“ за позитивен резултат?

- Много е трудно е да се предположи. Предварителната нагласа и на двата отбора ще бъде да се извлече максимумът, защото този мач е важен, въпреки че не е определящ за крайното класиране.

- Може ли бъде спрян Кешеру, който не спира да бележи?

- Кешеру е много добър нападател, много добър голаджия и непрекъснато го доказва. Всеки играч има ден, както се казва, така че в ЦСКА ще обърнат специално внимание на Клаудио.

- Вие, ще се изненадате ли, ако Ренан остане на пейката след трите допуснати гола срещу Локомотив и особено след грешката му при третото попадение, което коства загубата на „орлите“?

- Не трябва да корим играчите, които правят грешки, защото всеки прави грешки. Нямам представа как ще подходи треньорът в този случай. Но се знае, че Лудогорец има още двама добри вратари и който от тях бъде най-подготвен, сигурно на него ще се разчита.   

- Кой футболен компонент е възможно да направи разликата между двата отбора в хода на двубоя?

- Голът е важният компонент, който ще окаже въздействие върху такъв мач. Този, който поведе в резултата, ще получи психологическо предимство, тъй като другият отбор ще трябва да търси промени в движение за изравняване и обрат.
-
- Защо смятате, че резултатът няма да окаже влияние върху спора за титлата. Все пак при победа Лудогорец ще се откъсне с цели шест точки?

- Предстоят още много мачове, така че резултатът от съботния мач няма да реши кой ще завърши първи. Без значение дали Лудогорец ще има 6 или 3 точки аванс. Същото се отнася и ако ЦСКА изравни точките. След това ще има по още 7 срещи в редовния сезон и други 5 в плейофите.

- Докога ще продължи футболната приказка на тима от Разград?

- Още дълго време. Като знам амбицията на собствениците и на хората, които контролират дейността в клуба и вижданията им, като знам по какъв начин работят всички, още дълго време Лудогорец ще се задържи на върха.

- Вярвате ли, че ЦСКА София и ЦСКА 1948 ще заровят томахавките и ще се обединят?

- Това е трудно да се прогнозира и зависи изцяло от ръководствата на двата клуба. Най-важно е отборите в България да се развиват и да имат напредък, за да допринесат да се върне качеството в родния ни футбол, каквото е било.

- Искате да кажете, че е добре за футбола ни да има отбори като Локомотив Пловдив и Арда?

- Не само те. Има също Берое, Черно море, ЦСКА 1948. Левски ще бъде един ден пак Левски, Ботев Пловдив, да не изреждам още имена. Такива и други тимове, които израстват и бележат постоянен напредък, и ако са им здрави футболистите, тогава би се създала добра конкуренция, която е предпоставка за така желаното качество. Имайте предвид обаче, че през последната година ние не можем да дадем реална оценка на постигнатото от клубовете. Защото треньорите започваха работната седмица с едни футболисти, а след дни много от тях отпадаха за предстоящите мачове заради положителни тестове за коронавирус. Следваха карантини, терапия и т.н. Всичко това нарушаваше тренировъчния и игровия ритъм, и лимитираше избора за оптимален състав.