Георги Ганев: По-добре е сглобката да скърца, за да ги е страх калпазаните във властта, че ще паднат

Той е категоричен, че няма опасност да изпаднем в дългова криза

Георги Ганев

Георги Ганев

Крайно манипулативно е да се говори за влизане в дългова спирала. Това заяви пред БНР депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев и обясни позицията си:

"Ако някой ми посочи някъде в историята на човечеството държава, която с 3% дефицит е влязла в дългова спирала, при положение, че националният ѝ доход нараства с много повече от 3% номинално - това включва реални и производствени цени, значи не разбира какво говори. До края на хоризонта на планиране номиналният БВП ще нараства от 3 до 5 пъти повече. Няма как да се случи влизане в дългова спирала. Това е все едно заплатата ви да нараства с 10% всяка година и дългът ви да нараства с 2% всяка година и вие да се притеснявате. Не се притеснявайте!".

По думите му има основание да се дебатира и спори дали 3% е най-добре, дали не е по-добре да има по-малък дефицит.

Той определи като несъстоятелно твърдението, че доходите на българите (покупателната им способност) в момента е по-ниска, отколкото преди 3 години. 

"Доходите са нараснали повече от инфлацията, на човек от населението - по изследване на домакинските бюджети, което е единственото най-мащабно изследване, което се опитва да обхване цялото българско население. Да, бихме искали да е с повече, но е нараснала реалната покупателна способност". 

Георги Ганев изказа несъгласие и с мнението на финансовия министър Асен Василев, че ако бъде приет балансиран бюджет или с излишък, това ни обрича на стабилна бедност:

"Ето една тема, по която не съм съгласен с него и той много добре знае, че няма с него да се разберем по тази тема. Не е пречка, ако се поддържат балансирани бюджети, икономиката да расте и то да расте много здравословно".

Той припомни, че за 2022 г. е бил планиран 3% дефицит, а годината е завършила на 0,8% дефицит на касова основа.

"2023 година е планирано до 3%, но вчера министър Василев каза, на базата на данните към ноември, че най-вероятно ще приключим на по-малко от 3% дефицит. Сега планираме 3% за 2024, а аз бих могъл да се обзаложа, че ще по-малко от 3% на края на годината".

Ганев подчерта, че заради по-ниските цени на газа и петрола е по-малка сумата от ДДС.

"Цената на газа е 53% от това, което беше миналата година. Като идва същото количество газ, който обаче е два пъти по-евтин, колко ДДС ще съберете по него? Два пъти по-малко. Като петролът от над 100 долара за барел падне на около 80, а по-рано беше дори 60 долара за барел, колко ДДС ще съберете при внос? По-малко. Това недосъбиране не може да се компенсира".

Депутатът от ПП-ДБ коментира, че "по-добре сглобката да скърца и да е паянтова, във всеки един момент тия калпазани във властта да ги е страх, че ще паднат".

"Това, че легитимираме Делян Пеевски, го слушам от доста време. Но да кажа, че предимно той сам се легитимира. Не знам някой от нашата политическа сила нещо да го е легитимирал. Можем да изразим недоволство, но не сме в състояние да го спрем. Човекът излиза и говори. Да го вкараме в домашен арест ли, какво да го правим? Няма как да му забраним да говори", каза Ганев.

Във връзка с протестите на земеделците той коментира:

"Голяма част от българските земеделци изобщо не са богати. Има една кохорта сред тях, които са изумително и несправедливо, според мен, богати. Когато и те протестират, аз съм нащрек. Животновъдите имат право да протестират, защото цялата субсидийна политика не отива в техен интерес, а отива някъде другаде. И в момента, когато се опита някой да озапти това, се получава това, което гледахме в края на септември (протестите на земеделци - б.р.)".