Георги Господинов: От празнодумието преди 1989 г. минахме в другата крайност - на кръчмарското говорене, където сме много добри

Георги Господинов

Георги Господинов

"Коалиция вече звучи като "невъзможност" и по-скоро вече означава "събиране за нещо друго". Виждаме миниране, казват се неща, които след време могат да избухнат. Говорим за "импотентни, аматьори и шарлатани". Този стил може и да се харесва на някои от избирателите, но той е разрушителен. Основният проблем през последните години е в изчерпването на възможността за разговор. Политически проблем е, че ти казваш нещо, а след това ставаш "ухо", за да чуеш какво ще ти отговорят". Това заяви писателят Георги Господинов пред БНР. 

"Това не е първата криза за българското общество от 20-и век насам. Яворов пише: "Ние сме шепа хора, които живеем под празно небе". Като че ли тези думи описват и днешната ситуация. Ще ми се да построим "детската стая на света", за да не кажат утре синовете и дъщерите ни, че сме се провалили", каза още Господинов. "В парламента чувахме кръчмарско, трапезно говорене на посоки, в което сме много добри. Интересни сме на лафове. Филолог съм и съм изследвал другата крайност - празното говорене преди 1989 г. И в двата случая подобни думи не вършат работа. Днешното говорене показва една тенденция на силното фамилиаризиране. Като започнем, че Слави Трифонов говори на гостите си на "ти", както и ние се обръщаме с "баце", "пилота" и т.н., но разбираме за кого става дума", коментира писателят. 

"Силната фигура води към друг режим. Излизането с юмрука на Румен Радев беше проблематично. Последно съм бил на площада през 2013 г. През 2020 г. трябва да се замислим, дали не се заложи бомба. Няма как да пропуснем и прословутото изказване за Крим. Не може назначен от теб служебен премиер след това да казва, че не можел да нарече агресията в Украйна "война". Това е нещо, което не харесвам, както и силната ръка. Президентът трябва да събира, да обединява. Румен Радев сгреши и с тона си към партиите по време на разговорите за съставяне на правителство. Не може да се обърнеш към тях с "аз сега ще ви... кажа някои работи", допълни Георги Господинов.