Проф. Касчиев: Инцидентът в АЕЦ „Козлодуй“ е бил опасен за персонала, няма риск за населението

„Вопиюща некомпетентност“

Проф. Георги Касчиев

Проф. Георги Касчиев

От инцидента в спрения за ремонт VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ не произтичат рискове за населението или за околната среда, но ситуацията е била опасна за персонала.
Това заяви пред бТВ атомният физик проф. Георги Касчиев, бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели.
През изминалата седмица се появи информация за изтичане на радиоактивна вода от енергоблока.

„Този блок е в ремонт, за да се провери работата на парогенератора“, посочи проф. Касчиев.
По думите му се прави технологична операция, която е изпълнявана многократно.

„Целият първи контур е разхладен – той представлява система от скачени съдове, трябва да падне нивото в най-високия съд“,  поясни експертът. За целта в него се подава азот, като трябва да се направи баланс между изпусканата вода и подаваното количество азот.

„Допусната е много груба грешка, при която не се знае какво точно е станало“, каза още проф. Касчиев.

 Според него е изтекло голямо количество вода, „с доста голяма скорост и дебит“ – около 30 кубични метра. Изтичането е продължило и през нощната смяна.

Става дума за радиоактивна и корозионноактивна вода.

„За щастие се е разминало без някой да пострада. Но стои въпросът как е възможно никой да не забележи, че е имало такъв теч.“ – коментира проф. Касчиев.

 По думите му, няма никакъв риск за околната среда или за населението, имало е риск за хората около отворения парогенератор.  Радиоактивната вода е проникнала по външния корпус на парогенератора, което означава, че трябва да се снеме изолацията и  „този охлаждащ разтвор трябва много старателно да се почисти“.  

„Хората, които ще работят, ще вземат допълнителни дози (радиационно) натоварване“, констатира експертът.

Той допълни, че грешката е на оперативния персонал от двете смени, който е проявил „вопиюща некомпетентност“.

„Ако това става в нормални условия, то в условия на реална авария, под стрес, как ще реагират? Можем ли да им се доверим? За мен това е плашещото.“ – заключи проф. Касчиев.