Георги Лозанов: Изборите днес приличат на вота през 2019, по 3 неща обаче се отличават

Георги Лозанов

Георги Лозанов

Вотът днес ще прилича на този през 2019 година, бе лаконичният коментар на медийният експерт Георги Лозанов в студиото на Нова ТВ. 

"Три неща са нови - тестваме как се отразява на избирателите как се отразява, ако основните опоненти направят правителство. Също така ще видим какви са реакциите на геополитическите промени и на възхода на автократите, начело с Путин. Как партиите ще имплантират форми на нова търпимост към Кремъл? Третият тест е как се отразява партия да има лидер, санкциониран по "Магнитски", посочи анализаторът.

Политологът Мила Мошелова призова да решим какъв тип лице на България искаме да покажем. "В изборите за ЕП темите трябва да са европейски, но преобладават националните. Изпращаме евродепутати в един парламент, на който предстоят много битки. България е заплаха за стабилността повече от друг път - затова има повече очи, гледащи към страната ни. Това прави залогът по-висок", отбеляза тя. 

Илия Вълков мисли, че след изборите ще има различно мнозинство, макар партиите да са почти същите. "Ще се преговаря по различен начин, защото водещите сили ще имат различно влияние. Има и скрит вот, или политически инженеринг - това са фактори, които възможно да повлияят", допълни той.