Георги Папакочев: Една сериозна и стабилна власт не може да бъде ерозирана от протестите

Сегашните протести нямат фокуса на протестите пред 2013, казва още известният журналист

Георги Папакочев

Георги Папакочев

Днешните протести нямат този политически фокус, който имаха през 2013-2014 г. Това заяви пред БГНЕС журналистът Георги Папакочев.

„През 2013-2014 г. почти всеки ден бях на площада по време на тогавашните протести. Тогава имаше една сериозна политическа мотивация. Днес моето журналистическо и фотографско документиране показва, че този политически фокус се губи“, каза той.

Според него една сериозна, стабилна власт никога не може да бъде ерозирана от протести. „Друг въпрос е, че в представата на протестиращите те правят точно това. За разлика от 2013 г., когато протестиращите бяха всекидневно по няколко десетки хиляди, а в пиковите моменти дори стотици хиляди хора, сред тях бяха представени всички слоеве на обществото, сега не е съвсем така“, добави Папакочев.

„Има доста важни и сериозни аргументи на много хора срещу възможността изборите да бъдат сега и веднага и да се лови риба в мътна вода с надеждата, че решение винаги има и винаги то може да бъде намерено. Да, решение наистина има, но когато на едно место протестират или се правят, че протестират президентът Румен Радев, отявлени представители на българската левица и Комунистическа партия завоалирана, заедно с хора от десницата и много свястно демократично мислещи хора в България, тогава объркването става напълно. Да не говорим, че всичко това се случва на фона на изключително тежкия психологически праг наречен пандемия от коронавирус“, заяви журналистът. 

Георги Папакочев е дългогодишен журналист работил за редица български и чуждестранни медии, сред които българската редакция на „Дойче веле“. Нашият колега освен анализатор с интерес към международната политика, има историческата памет за протестите през последните години. Той също така често може да бъде видян да прави снимки на протестиращите граждани – хоби, което е наследил от своите предци, които са били едни от най-известните фотографи в Царство България.