Георги Първанов: Борисов има ресурс, той може да удържи ако поиска

Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев

Борисов има ресурс, той може да удържи ако поиска, въпросът е дали той ще прецени тактически това по-изгодно ли е за него. Това каза президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

"Аз трябва да напомня, че съм един от онези, които са връщали властта. Ние с Кольо Добрев върнахме мандат за управление 1997 година, тъкмо защото преценихме, че не можем да вървим срещу хората, срещу реалната ситуация. Но тогава тя беше катастрофална ситуация. Сега Борисов има ресурс. Той може да удържи ако поиска. Въпросът е дали той ще прецени тактически това по-изгодно ли е за него. Критикувах Бойко Борисов в рамките на първия му мандат. От там тръгна и тази история с импийчмънта. на първия месец аз го критикувах, че отиде неподготвен на срещата с Путин по енергийните въпроси", обясни президентът.

Първанов добави, че никога не е търсил реванш, критиките по същество, по политики нямат нищо общо с реванша.

„Много бих искал да видя българския президент, в случая става дума за г-н Радев, да има по-балансирана роля. Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев. Сега е много лесно Борисов да го критикуваш и да го тикаш в ъгъла. Опонентът не бива да бъде обезоръжаван. Трябва да му се остави изход. Ако го нямаше това искане непременно да се случи служебното правителство с някакъв подтекст, че от това следва разправа, според мен Борисов щеше да си тръгне“, коментира още Георги Първанов.

"Бих посъветвал Борисов след изборите да се оттегли в партията, да си я заздрави, да си я укрепи. Негови представители, ако имат отношение към властта, да влязат по-активно, ако не да поставят на резервната скамейка", каза още  Георги Първанов в предаването „Неделята на Нова“ по Нова телевизия.

Според него всеки е обречен на подобна почивка. „Няма вечни лидери. Имало е преди 10 ноември, но ако някой иска да се мери с Тодор Живков, сбъркал е времето“, изтъкна още той.

На въпрос дали би посъветвал президентът Румен Радев да направи партия, Георги Първанов отговори: „Млад човек, има потенциал, може да се опита. Само собствената харизма, ако щете дори и идеи, не стигат. Аз съм скептик към идеята г-н Радев да влиза в партийната политика, но той може да се бори за втори мандат“.

Той коментира и вътрешнопартийния избор в БСП. „Не искам да помрачавам успеха на Корнелия Нинова, той изглежда внушителен, и аз не бих го оспорил, но смятам, че една от причините БСП да загуби на два пъти след като е на ръба, е заявката на Нинова да бъде премиер“, коментира още Първанов.

Президентът изказа позиция и относно Договора за добросъседство с Македония. Според него пропускът за историята в Договора е можел да се запълни, но вече е късно. „Аз го оцених позитивно към онзи момент. Общата история трябва да се разпише в един два –абзаца, че става дума за това, че до началото на 20 век населението е имало общо самосъзнание, общо българско самосъзнание", добави още той. Според него това е пропуск. „Той можеше да се запълни, мисля, че вече е късно, ако ме опровергаят, ще го адмирирам“, изтъкна още Първанов. На въпрос дали това ще се превърне в провал, Първанов отговори: „За мен то вече е провал“.