Георги Свиленски: Никой не е искал от Радев 4 месеца за мандатите, измести управлението на друго място

„Откъде накъде Ал. Маринов говори от името но социалистите?“

Георги Свиленски

Георги Свиленски

Репутационните щети от провалянето на третия мандат за съставяне на правителство са за всички политици, а не за БСП, защото БСП направи възможното и най-нормалното – това заяви пред БНТ заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски.

Две години хората гласуват, а партиите не могат да излъчат правителство, да изберат председател на парламента, добави той.

По думите му, и партиите, и президентът Румен Радев губят престиж от ставащото.

„Президентът бави четири месеца връчването на мандатите без никой да му е искал това време. Измести се управлението на друго място.“, подчерта Свиленски, като добави, че Радев е нарушил правилата и е създал прецедент, който може да носи вреди в бъдеще. 
В тази връзка социалистът увери, че БСП ще продължи да отстоява парламентаризма.

Той подчерта, че от БСП не са бавили мандата и с това са показали, че трябва да се следва конституцията да се спазват сроковете.

Свиленски отправи критики към намесата на президентството в работата на политическите партии.

„Откъде накъде председателят на стратегическия съвет на президента Александър Маринов говори от името но социалистите?“ – запита той.

Депутатът напомни, че президентът се е намесил в изборите като е създал политически проект – „Продължаваме промяната“, а неговите служебни министри са правели политическа агитация с участията си в телевизионните студия.

Същевременно Свиленски отправи упрек и към парламента, че се е намесил в работата на правителството. Като пример той посочи решението за доставяне на канадски реактори за АЕЦ „Козлодуй“ – по думите му, заради тази намеса в изпълнителната власт БСП и „Възраждане“ са сезирали Конституционния съд.