Македонско-българската комисия провежда редовни срещи, но пак е в задънена улица

По думите на Драги Георгиев на дневен ред е обсъждането на македонските учебници за 7-и клас и българските учебници за 6-и клас

Драги Георгиев

Драги Георгиев

"Заседанията на македонско-българската историческа комисия се провеждат редовно и засега няма напредък."

Това заяви в Щип академик Драги Георгиев, който е съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България.

Той посочи, че тази година комисията е провела заседание през февруари, а следващото е през април. На въпроса кога в дневния ред на Комисията ще бъде включен въпросът за характера и дейността на Гоце Делчев, Георгиев отговори, че дневният ред се определя преди самото заседание.

"Все още не сме определили дневния ред за следващото заседание", казва Георгиев.

Запитан кога се очаква напредък след толкова много заседания и дали ще имат решение, което ще оповестят публично, Георгиев отговори, че Комисията ще работи, докато има възможност за дискусия.

"Разговорите трябва да се водят, диалогът трябва да продължи и не е сигурно кога ще има резултати", каза Георгиев.

Той посочи, че в момента Комисията обсъжда македонските учебници за седми клас и българските учебници за шести клас.

"В момента се обсъждат учебниците за македонската образователна система и за шести клас за българската образователна система, вече сме ги завършили. Това е Средновековието", каза той.

Запитан дали ще има промени в състава на македонско-българската историческа комисия, Георгиев подчерта, че това не зависи от членовете, а както каза, зависи от политическата конюнктура. /БГНЕС