Герапетритис: Членството на РСМ в ЕС е немислимо без Преспанското споразумение

Гърция винаги е била жизненоважна сила за интеграцията на Западните Балкани

Йоргос Герапетритис

Йоргос Герапетритис

„Решението на новите македонски власти да не използват конституционното име на държавата във вътрешния публичен дискурс е грубо нарушение на Преспанския договор.“

Това заяви гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис.

"Присъединяването на Северна Македония към ЕС ще бъде "немислимо и неприемливо", ако тя не спазва "изцяло и безусловно" международното право, включително споразумението за името с Гърция", подчерта той.

Герапетритис каза, че новото ръководство на Северна Македония "систематично и настойчиво е решило да не използва "Северна" в публичното пространство. Дипломатът подчерта, че "зачитането на международното право и международните споразумения е в основата на международния мир и сигурност и не означава избирателното му прилагане".

Министърът добави, че Гърция винаги е била жизненоважна сила за интеграцията на страните от Западните Балкани в европейското семейство.

На 23 юни Християн Мицкоски заяви, че "прилагателното Северна" е срамно.

„Ще кажа срамното прилагателно преди клетвата, защото лично на мен ми напомня за позора, който нанесохте на моята родина, моето семейство и моите неродени внуци и тези след тях. И ще направя всичко, докато съм жив - политически и като човек, всичко по силите си да поправя тази несправедливост. За съжаление в този момент съм безсилен и ще трябва да капитулирам. За съжаление това е част от закона и конституцията, които трябва да спазвам като ръководител на правителството.“ - каза северномакедонският премиер преди гласуването на новото правителство на страната. /БГНЕС