Германия се надява Швейцария да позволи реекспорт на оръжия за Украйна

Украйна се нуждае от подкрепа с оръжия и боеприпаси

Олаф Шолц

Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц изрази надежда, че швейцарските власти ще отстъпят от отказа си за изпращане на произведени в Швейцария оръжия в Украйна, за да се попълнят изчерпаните запаси, предаде АФП.

"Знаем, че Украйна се нуждае от подкрепа с оръжия и боеприпаси и затова има няколко молби от Германия", заяви Шолц на пресконференция заедно с швейцарския си колега Ален Берсе.

"Признаваме взетите досега решения, следим отблизо оживения дебат в Швейцария и се надяваме там да се случи нещо", каза канцлерът на Германия.

Въпреки натиска от страна на Киев и неговите съюзници, Швейцария досега отказва да разреши на страните, които притежават произведени в Швейцария оръжия, да ги реекспортират в разкъсваната от война страна.

До момента Берн отхвърли изрични искания от Германия, Испания и Дания, като се позоваваше на своя „Закон за военните материали“, който забранява всякакъв реекспорт, ако страната получател е във въоръжен конфликт.

В Бернската асамблея се провеждат няколко инициативи за смекчаване на правилата, за да се даде възможност на произведени в Швейцария оръжия да бъдат прехвърлени от трети страни в Украйна.

Процесът на вземане на окончателно решение, включващ дебати между парламента и правителството, последвани от вероятен референдум в рамките на швейцарската система за пряка демокрация, вероятно ще отнеме месеци.

"Не можете да поискате от нас да нарушим собствените си закони", за да позволим износа на оръжия, заяви Берсет, който в момента е ротационен председател на Швейцария за една година, като добави, че правилата са "ясни".

Въпреки това в страната се води "сериозен дебат" относно реекспорта, заяви Берсет на пресконференцията, въпреки че преди се е обявявал против доставките на оръжия.

Традиционно неутралната страна има "специална роля", която трябва да отстоява, като седалище на редица международни организации, подчерта той. /БГНЕС