Германия се опъна на Брюксел - защитава енергийния си план срещу критиките на ЕС

Кристиан Линднер

Кристиан Линднер

Германия се противопостави днес на критиците на енергийния фонд на стойност 200 млрд. евро, тъй като Берлин е изправен пред нови обвинения, че действа сам, за да помогне на гражданите да се справят с историческия ценови шок.

Франция и ключови членове на Европейската комисия настояват за общоевропейски решения на енергийната криза, изострена от войната в Украйна, в резултат на която основният доставчик Русия затвори газовите кранове.

Те се опасяват, че европейските държави с големи дългове не могат да си позволят щедростта, демонстрирана от Германия - най-голямата икономика в ЕС, чиято промишленост дълго време е била зависима от руския газ, което е довело до изкривяване на единния пазар.

"Вчера (понеделник) имах възможност да обясня на комисията и на моите колеги нашия предпазен щит", заяви пред репортери германският министър на финансите Кристиан Линднер, пристигнал за разговори с колегите си от ЕС.

"Имаше недоразумение.. Нашият пакет е пропорционален, ако се сравнят размерът и уязвимостта на германската икономика", каза той.

"Използваме икономическата си сила, за да се защитим."

Защитата му дойде, след като двама ключови членове на изпълнителния орган на ЕС изтъкнаха, че Германия не е изпълнила плана си, което е рядък упрек от страна на Брюксел към най-мощната държава от блока.

Комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон и комисарят по икономиката Паоло Джентилони, съответно от Франция и Италия, заявиха, че планът на Берлин "повдига въпроси" относно справедливостта и призоваха за "европейски инструмент" за подпомагане на страните.

Те добавиха, че трябва да се обмисли механизъм, подобен на така наречената програма SURE, която ЕС стартира по време на кризата с коронавируса.

Тя предостави на държавите-членки изгодни заеми от ЕС за заплащане на схеми за работа на съкратен работен ден, изчерпани от пандемичните блокирания.

"Това, което направихме с този механизъм SURE по време на пандемията, беше интересно предложение. Той се основава на заеми. И смятам, че то би могло да бъде реалистично", каза Джентилони.

Тази програма беше по-малко амбициозна от историческата програма за възстановяване "Ковид" на стойност 750 млрд. евро, в рамките на която 27-те държави - членки на ЕС, съвместно емитираха нови заеми, за да спасят европейската икономика.

Линднер, който е фискален консерватор, изключи всяка програма, която би приличала на знаковата спасителна програма срещу пандемията.

"Не мисля, че съвместното вземане на заеми ще бъде решение", каза той. /БГНЕС, АФП