Няма прошка: Германия ще арестува Путин, ако стъпи на нейна територия

Владимир Путин

Владимир Путин

Федералният министър на правосъдието Марко Бушман (FDP) обяви, че ще изпълни заповед за арест на руския президент Владимир Путин и го ще задържи, ако стъпи на германска земя.

В петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на президента на Русия, което задължава всички държави-членки на съда, включително Германия и България, да арестуват издирваното лице в случай на съмнение и да го прехвърлят в Хага.

Бушман каза пред Bild am Sonntag: "Очаквам, че Международният наказателен съд бързо ще се свърже с Интерпол и държавите по договора за създаването му и ще поиска изпълнение. След това Германия е длъжна да арестува президента Путин, ако влезе на територията на Германия, и да го предаде на Международния наказателен съд".

За разлика от националните правоприлагащи агенции, МНС може да предприеме действия и срещу държавни глави, напомни Бушман по повод изключението за президенти, премиери и външни министри, което се прави в обичайното международно право.

МНС е съд от последна инстанция за сериозни международни престъпления. Създаден е съгласно Римския статут, подписан през 1998 г. Русия го е подписала, но не го е ратифицирала. Юрисдикията му не се признава от множество държави, сред които САЩ, Китай, Индия, Иран, Израел.