Германската компания RWE завежда дело срещу Газпром

Uniper заяви, че търси обезщетение

Германската енергийна компания RWE ще предприеме съдебни действия срещу руския "Газпром" във връзка със спрените доставки на газ - последната германска компания, която прави това, откакто Москва нахлу в Украйна.

След инвазията Газпром постоянно намалява доставките по газопроводите за Германия в явно отмъщение за западните санкции срещу Русия, което доведе до покачване на цените на енергията.

Миналата седмица германският енергиен гигант Uniper заяви, че търси обезщетение от Газпром в международен трибунал, защото провалът на руската компания да доставя газ им е струвал милиарди евро.

Говорителка на RWE потвърди пред AFP, че компанията също е започнала действия, но отказа да даде повече подробности. 

Неспособността на "Газпром" да достави обещаните доставки означава, че германските компании, които отдавна са силно зависими от руската енергия, трябва да купуват газ на световните пазари на много по-високи цени. 

Финансовият всекидневник Handelsblatt съобщи, че разходите, направени от RWE, вероятно са по-ниски - около един милиард евро (1 милиард долара) - от тези, направени от Uniper.

Uniper е сключила много по-големи договори и е изчислила загубите си от спирането на доставките на 11,6 млрд. евро. Газпром отхвърли твърденията на Uniper.

Дружеството, което е най-големият вносител на газ в Германия, се съгласи да бъде национализирано, след като драстичното намаляване на доставките от страна на Русия го доведе до ръба на фалита. 

Тя отчете нетна загуба от 40 млрд. евро за първите девет месеца на годината - една от най-големите загуби в историята на германските компании. /БГНЕС, АФП