Германски министър: Крайнодесни сили превзеха протестите на фермерите

Роберт Хабек

Роберт Хабек

"Крайнодесни сили превзеха протестите на фермерите". Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, предаде Би Би Си.

По думите на един от заместниците на канцлера в Берлин Олаф Шолц по време на демонстрации срещу решението на правителството да намали субсидиите за селскостопанските производители "открито се издигат националистически лозунги, екстремисти се събират на обществени места и говорят едва ли не за държавен преврат".

В някои германски региони крайнодесни партии са се включили, а в някои случаи са поели ръководството на фермерските протести срещу решението на правителството, съобщи "Гардиън".

В Дрезден, столицата на провинция Саксония, фигури от редиците на "Свободните саксонци", малка дясноекстремистка партия, основана през 2021 г., по обяд произнесоха реч на митинг пред операта "Семперопер".

"Третият Път", нео-нацистка партия, създадена от бивши членове на крайнодясната NPD през 2013 г., отправи на своя уебсайт призив към своите поддръжници да се присъединят към протестиращите фермери.

Съобщава се, че регионални делегати на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" са се присъединили към протеста на фермерите в Щутгарт.

"Асоциацията на фермерите от централна Германия" многократно се е опитвала да се дистанцира от крайнодесни те партии, които са приветствали призивите ѝ за протести.