Германският външен министър Бербок посети Одеса

"През последните две години ние заедно изминахме този европейски път"

Аналена Бербок

Аналена Бербок

Германският външен министър Аналена Бербок посети Одеса заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба на 24 февруари.

Първоначално посещението на германския топ дипломат в черноморския град беше пазено в тайна от съображения за сигурност, предаде АФП.

Двамата министри пътуваха заедно до Украйна, след като на 23 февруари участваха в заседанията на Общото събрание на ООН и на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, за да отбележат втората годишнина от началото на войната.

В началото на посещението си Бербок и Кулеба бяха запознати с актуалната ситуация в пристанището на Одеса. След обиколка на пристанището , което е основен център за износ на украинско зърно, командирът на украинските военноморски сили информира германския министър за състоянието на сигурността в Черно море.

Кулеба изрази оптимизъм за бъдещето на страната си в ЕС.

"Преди две години не можех да си представя, че през 2024 г. ще има толкова много причини да се гордеем, че сме европейци", заяви главата на украинската дипломация.

Бербок заяви, че днешният ден може да се определи и като "ден на радостта", защото на граничния пункт между Украйна и Молдова може да се види европейското знаме.

"През последните две години ние заедно изминахме този европейски път", добави тя.

През декември миналата година ЕС реши да започне преговори за присъединяване с правителството в Киев. Очаква се обаче да минат още няколко години, преди Украйна да може да се присъедини към блока. /БГНЕС