Германският вътрешен министър похвали страната ни, били сме готови за Шенген

Нанси Фезер

Нанси Фезер

Германският вътрешен министър Нанси Фезер похвали страната ни, като отбеляза, че България е покрила критериите за влизане в Шенген още миналата година.

"За федералното правителство беше от решаващо значение България да изпълни критериите, поставени от Европейската комисия по отношение на членството на България в Шенгенското пространство. Според нас тези критерии бяха напълно покрити и изпълнени от България още миналата година, затова ние единодушно заставаме зад това членство".

Това категорично изказване направи федералният министър на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер по време на съвместен брифинг на министрите на вътрешните работи на България и Германия. Калин Стоянов показа на Фезер как пазим границата си с Турция, двамата посетиха ГКПП "Капитан Андреево". 

"Намираме се на най-натоварения контролно-пропускателен пункт в Европа. В Европа може да има отворени граници, само когато външните граници на ЕС са напълно защитени и ние сме напълно наясно каква отговорност е защитената на външнте граници. Изключотелно се радваме, че българските служители се подкрепят от колегите си от Frontex. Ролята на Frontex като агенция за защита на границите е голяма и важна", коментира още Фезер, като направи уточнението, че: "по границите, извън помощта на Фронтекс, самите държави членки носят отговорност за външните си граници".