Зеленски: Западът може да защити Украйна както защити Израел, който също не е в НАТО

"Терорът трябва да бъде побеждаван навсякъде и изцяло"

Володимир Зеленски

Володимир Зеленски

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова съюзниците на страната му да я защитят по същия начин, както успяха да защитят Израел от въздушната атака на Иран, предаде Би Би Си.

Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че след иранския удар „целият свят видя по действията на съюзниците в небето на Израел и съседните страни колко ефективно може да е единството в защита от терора, ако в основата на това единство има достатъчно политическа воля“.

„Израел не е член на НАТО и не беше нужно нищо такова като активиране на чл. 5 (от Устава на НАТО – б.р.). И никой не се оказа въвлечен във война. Те просто помогнаха да бъде защитен животът." - посочи украинският президент.   

„Дроновете в небето на Украйна звучат точно както в небето на Близкия изток. Балистичните ракети навсякъде поразяват еднакво, ако не бъдат свалени. Небето на Европа отдавна би могло да получи именно такава защита, каквато е нужна, ако Украйна имаше по същия начин пълната подкрепа на партньорите при справянето с дроновете и ракетите. Терорът трябва да бъде побеждаван навсякъде и изцяло, а не някъде повече, другаде по-малко.“ - подчерта той. 

Зеленски добави, че ще обсъди този въпрос с партньорите на Украйна.

През нощта срещу 14 април Иран изстреля срещу територията на Израел над 300 ракети и дронове. По данни на израелски и западни военни, противовъздушната отбрана на Израел и съюзниците му, с подкрепата на военни самолети от САЩ, Великобритания и Франция, успя да свали 99% от въздушните цели.

Превод Faktor.bg