Гешев освети „Военна полиция” – пробита, неефективна срещу руските шпиони и предизвикателствата за националната сигурност

Ген. Сертов и Иван Гешев

Ген. Сертов и Иван Гешев

В службата били проруски настроени, ходели на стрелби с изгонения за шпионаж дипломат Сазанович

Главният прокурор Иван Гешев хвърли истинска бомба, обявявайки, че една от службите, пряко свързана с националната сигурност, не работи, а той и няма доверие. Става дума за „Военна полиция”, която не е участвала в последната шумна и важна операция по арест на група руски шпиони, работили против България. Гешев потвърди, че лично от държавното обвинение не са искали тази структура да се бърка в реализацията.

Ето какво точно каза първият обвинител в държавата в интервю за Любо Огнянов по Нова ТВ:

„Ще кажа – поздравления за Бюрото по защита (то е на пряко подчинение на главния прокурор, б.р.), то участваше в тази операция, и ще ви кажа защо – защото им имам доверие, а нямам доверие на „Военна полиция”, която не е включена от наблюдаващите прокурори в операцията. И ще ви кажа - с основание нямам доверие. Когато нямаш доверие, а доверието е най-важно в този живот, това се оказва едно доста ефективно средство, за да се положат основите на едно качествено разследване” (виж видеото, след 21,12 мин., б.р.).

Признанието на Иван Гешев е знаково и скандално, защото в случая с руските шпиони става дума за действащи или бивши военни, които би следвало да бъдат разследвани и арестувани от „Военна полиция”. Обвиненията на Иван Гешев недвусмислено говорят, че тази служба от Министерството на отбраната, след като е „пробита”, а Прокуратурата й няма доверие, то тя не може да изпълнява основната си функция по защита на националната сигурност. В прав текст главният прокурор каза на обществото, че „Военна полиция” не са участвали в реализирането на опрецията, защото най-вероятно информацията е щяла да стигне преди органите на реда до Руското посолство и заподозрените шпиони. Така реално „Военна полиция” се оказа 

парализирана и изолирана, ненужна на държавата, 

но на скъпа издръжка.

В частта 6.12 от приетата от Народното събрание наскоро "Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България до 2032 г." стават ясни и основните функции, които държавата възлага на Служба „Военна полиция”: оперативно-издирвателна дейност, предотвратяване, разкриване и разследване на престъпления от общ характер и полицейска регистрация на лица,  експертна и експертно-криминалистическа дейност, антитерористична дейност и т.н. Важна подробност е, че точно тази структура е на пряко подчинение на министъра на отбраната, тоест на Красимир Каракачанов.

Но при създалата се сега сложна ситуация открит остава горещият въпрос -  как се съвместяват тези отговорности с липсата на доверие от главния прокурор, а вероятно и от шефовете на другите специални служби? Какво доверие тогава да очакваме от чуждестранните партньори?

От началото на януари тази година Служба „Военна полиция” се ръководи от временно изпълняващ длъжността – полковник Сотиров. Преди  това обаче в продължение на близо 8 години неин шеф бе бригаден генерал Борислав Сертов.  Няма съмнение, че стрелите на Гешев са насочени към него – все пак става дума за достатъчно дълъг период, през който Сертов е имал възможност да реформира службата, но вместо това тя се е превърнала в

опасна за националната сигурност,

твърдят източници от държавното обвинение. В тази структура от сигурността евроатлантическият вятър все още не е задухал, а застоят  от годините на СССР е парализирал  всякакви пориви за промяна. Служители от МО са категорични, че във „Военна полиция”  няма случайни назначения, а като свински черва се точат роднини на генерали, шефове в МВР, ГДБОП, политици, магистрати. Цели фамилии - брат, сестра, чичо, леля, братовчедка и т.н. През 2017 г. по време на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков е назначена проверка на службата, която завършва с критичен доклад, но по-късно потъва в бюрократичното блато. Интерес към него не проявява и новият министър Каракачанов. Защо ли?

За ефективността от работата на „Военна полиция” се носят легенди, а като пример се сочи уж прикрит скандал от преди три години. В района на база „Граф Игнатиево” американци провеждат изпитание с дрон. „Военна полиция” охранява района. Дронът пада, а после изчезва безследно. Гафът се потулва. Още не могат да познаят кой го е отмъкнал? Възможно е тази цветна история да е ведомствен фолклор, но когато в службата няма стандарти и прозрачност за истината, то фалшивите истории се раждат и развиват от само себе си. 

В МО съвсем не е тайна, че 

във „Военна полиция са проруски настроени”

Ръководният състав е бил в близки контакти с хора от руското посолство, ходели заедно на стрелби с изгонения преди няколко месеца заради шпионаж руски дипломат Василий Сазанович. За празници и специални случаи пък руските дипломати редовно получавали кошница с подаръци. 

Най-важната информация на МО минава през „Военна полиция”, а служители имат съмнения, че службата, вместо да си върши работата по закон, е събирала компромати за важни персони от системата на отбраната като застраховка.

Преди дни министърът на отбраната Красимир Каракачанов си изми ръцете с арестуваните двама служители от системата, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Тепърва обаче ще разберем, какво ще отговори на главния прокурор Гешев за компрометирането на цяла служба от сектор „Сигурност”, за която пряко е отговарял.

Днес Борислав Сертов, доскорошен началник на „Военна полиция”, тръпне в очакване да получи  назначение като военно аташе в Москва, след спечелен конкурс. Външно министерство вероятно е проспало проблема, но Иван Гешев може да обърка сметките, защото признанието, което направи публично, съвсем не е изпуснато случайно.