Гешев нареди проверка на заменките на Тройната коалиция

Щетата от заменките само на гори може да за над 1 млрд. лв.

Полицията ще смята и сравнява размера на щетата като разлика от цената на заменките и пазарните

Само 80 млн. лв. ли е щетата за държавата от заменките с гори, извършени в периода 2007 - 2009? Това ще проверява МВР по разпореждане на главния прокурор Иван Гешев от понеделник, съобщи 24chasa.bg .

80 млн. лв. е сумата, която трябва да се върне от 103 договора за заменки на фирми и физически лица от онзи период според доклад на министерството на земеделието (МЗХГ) от ноември м.г. Това са 478 имота с площ 22 хил. дка.

На 5 септември 2014 г. Европейската комисия обяви, че заменките “кон за кокошка” от времето на тройната коалиция е неправомерна държавна помощ, несъвместима с вътрешния пазар.

Проверка на заменките от 2007 до 2009 г. вече беше направена от МЗХГ, но сега и МВР трябва да потвърди дали облагодетелствалите се са 103 фирми и бизнесмени, или са повече.

Полицията ще смята и сравнява размера на щетата като разлика от цената на заменките и пазарните по онова време. За всеки един от тях ще се изчислява и размерът на т.нар. държавна помощ, която трябва да се възстанови в бюджета. Освен това

МВР трябва да провери дали са спазени законите за обществените поръчки и за независимите оценители, каквито са ползвани за определяне на стойността на заменяните имоти. Разследването ще обхване и сравнението между определените от независимите оценители реални пазарни цени на поземлените имоти за замяна с административната цена на имотите по замяна.

От списъка на министерството на земеделието става ясно, че пари трябва да връщат фирми, свързани с бизнесмените Христо Ковачки, Гриша Ганчев, Красимир Гергов, Георги Пандев - Чандъра, Тодор Батков, Фуат Гювен, Николай Банев, бившият депутат Явор Хайтов и много други.

Министър Десислава Танева обявяви през ноември списъка с фирми и лица, които трябва да връщат пари от заменки.

В понеделник от организацията “Зелени закони” изпратиха сигнал с техни даннни до прокуратурата. Според него щетата от заменките само на гори е за над 1 млрд. лв. от 25-те хил. дка, заменени през 2007 и 2008 г. Според организацията реалният размер на държавната помощ и щетите се прикрива чрез докладите на “Агролеспроект” ЕООД за независимите оценки на заменените гори преди над 10 г. “Агролеспроект” е държавна фирма, собственост на МЗХГ, а докладите са възложени от Изпълнителната агенция по горите. От министерството на земеделието заявиха, че ще окажат пълно съдействие и ще предоставят всички документи.