Гимнастичките ни се връщат с 9 медала от европейското първенство - 4 от тях са златни

Стилияна Николова и ансамбълът са с абсолютни шампионски титли, България спечели и отборното класиране

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при жените, при ансамблите и в отборната надпревара. Така те отново доказаха, че са водеща сила в този спорт, съобщиха от Българската федерация по художествена гимнастика.

България записа поредно силно участие и спечели четири титли и общо девет медала от 40-о Европейско първенство по художествена гимнастика, което завърши днес в зала "Ласло Пап" в унгарската столица Будапеща. Националките завоюваха четири златни, два сребърни и три бронзови отличия, като сред тях са първите места в многобоя при жените, при ансамблите и в отборната надпревара. Така те отново доказаха, че са водеща сила в този спорт.

В днешния финален ден Боряна Калейн, Стилияна Николова и Елвира Краснобаева спечелиха един златен, един сребърен и два бронзови медала. Първа европейска титла на обръч за страната от 1988 година донесе Боряна Калейн. Възпитаничката на Марияна Памукова беше безапелационна в съчетанието си и взе златото. На финала на бухалки тя се окичи с бронза.

Абсолютната европейска шампионка Стилияна Николова завоюва сребро на обръч. Възпитаничката на Валентина Иванова записа четвърто място на лента и пето на топка.

Дебютантката на Европейското първенство при жените Елвира Краснобаева допусна сериозни грешки на финала на бухалки и завърши на седма, но на лента показа своята класа и спечели бронзовия медал.

Много силно се представиха индивидуалните гимнастички, а това помогна на тима да защити и отборното злато. Вчера Стилияна Николова завоюва първа абсолютна европейска титла, която остава в България, след като в Баку златото взе Боряна Калейн.

Ансамбълът на България защити абсолютната си титла в многобоя. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева бяха безапелационни и в двете си изигравания снощи. Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева, които са европейски шампионки в многобоя от Баку 2023, получиха за композицията си с пет обръча изключително високата оценка от 39.150 точки. На три ленти и две топки българките също играха страхотно и бяха оценени с 34.850 точки. Така те събраха 74.000 точки и взеха златните отличия за втора поредна година.

На финалите днес българките се класираха четвърти с пет обръча и осми на три ленти и две топки, след като допуснаха сериозни грешки при второто си излизане на килима.

Още две отличия за страната ни донесоха девойките Дара Малинова и Магдалена Вълкова, които взеха съответно сребро на лента и бронз на топка на финалите на отделните уреди, а освен това се наредиха четвърти отборно, допълват от БФХГ.