Терористът Гиркин се бои, че го очаква съдбата на Пригожин

"За мен не остава място на Земята, където да ме смятат за спазващ законите гражданин"

Игор Гиркин-Стрелков, снимка: ЕРА/БГНЕС

Игор Гиркин-Стрелков, снимка: ЕРА/БГНЕС

Терористът от марионетната „Донецка народна република“ Игор Гиркин-Стрелков призна, че се опасява, че ще бъде отстранен, както това се случи с шефа на армията „Вагнер" Евгений Пригожин, съобщи Униан.

Освен това той очаква да бъде осъден на лишаване от свобода „за неопределено време“.

По-рано днес беше съобщено, че съдът в Русия е удължил с шест месеца задържането на Гиркин, който по-рано обяви, че иска да се състезава с Владимир Путин на президентските избори през март. Междувременно го очаква съдебен процес по обвинения в подбуждане към екстремизъм. Решението, обявено от съда в Москва, на практика сложи край на вероятността Гиркин да бъде допуснат до участие в президентските избори.

"След повдигането на обвинението за мен не остава място на Земята, където да ме смятат за спазващ законите гражданин. На Запад вече съм обявен за терорист след присъдата на Хагския трибунал. А в родината (Русия) очевидно ме чака съмнителна слава на екстремист." – коментира Гиркин пред руски журналисти.

Той отбелязва, че делото срещу него е образувано на фона на "нарастващата външна и вътрешна нестабилност на Русия и усещането за несигурност в самата власт".

"Арестът ми стана месец след метежа на Пригожин. Повече от всичко се опасявам, че вместо обичайната наказателна присъда ще ме "амнистират" по същия начин като Готвача (Евгений Пригожин – б.р.)." – казва още Гиркин.

52-годишният Игор Гиркин (Стрелков) е сред отговорните за свалянето на полет MH17 на малайзийските авиолинии над Украйна през 2014 г. Тогава загинаха всички 298 души на борда. През миналата година нидерландски съд го осъди задочно за убийство. Той отрече да е виновен. Гиркин, който е бивш офицер от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) е организирал проруски милиции в Източна Украйна от началото на 2014 г. Той многократно е заявявал, че Русия е изправена пред катаклизми, освен ако военното ръководство не води по-ефективно войната в Украйна. Той може да получи пет години затвор, ако бъде признат за виновен за "публични призиви за извършване на екстремистка дейност".

Превод Faktor.bg