Гитанас Науседа печели втори мандат като президент на Литва

При 30% преброени бюлетини той получава 82% от гласовете

Гитанас Науседа, снимка: архив - EPA/BGNES

Гитанас Науседа, снимка: архив - EPA/BGNES

Литовският държавен глава Гитанас Науседа изглежда печели втори мандат на днешния балотаж в битката за президентския пост, съобщи Swissinfo.

60-годишният Науседа, бивш старши икономист в шведската банкова група SEB, който не е свързан с никоя партия, спечели първия тур на изборите на 12 май с 44% от гласовете.

Частичните резултати от преброяването на около 30% от бюлетините показаха, че той печели 82%, следван от министър-председателя Ингрида Симоните от управляващата дясноцентристка партия „Отечествен съюз“. Тя беше единствената жена сред осмината кандидати на първия тур и остана втора с 20%.

Литва е верен съюзник на Украйна след нахлуването на Русия през 2022 г. Подобно на други държави в региона, тя се притеснява, че може да бъде следващата цел на Москва.

Малко над половината от литовците смятат, че руска атака е възможна или дори много вероятна, според проучване на ELTA/Baltijos Tyrimai. Русия редовно отхвърля опасенията, че може да нападне член на НАТО.

Науседа заяви по време на дебат на 21 май, че гледа на Русия като на враг.

И Науседа, и Симоните подкрепят увеличаването на разходите за отбрана поне до 3% от брутния вътрешен продукт на Литва спрямо планираните за тази година 2,75 %. /БГНЕС