Главчев: Не искам да правя кастинг за външни министри, моят кандидат беше Митов

Отговорността за външната политика сега е на Радев

Димитър Главчев, снимка: БГНЕС

Димитър Главчев, снимка: БГНЕС

„Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на външните работи“,  заяви в предването „Панорама“ по БНТ служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Даниел Митов беше моята кандидатура, той реши да се съобрази с президента както съм запознат с неговите мотиви, изтъкна всъщност и защо се оттегля. Той е написал какви са причините, но аз няма от къде да търся нов кандидат и нямам такова намерение да предлагам друг." – посочи служебният премиер.

„Това всъщност не е кастинг за министри на външните работи и аз не мога да ги вадя от ръкава си“, поясни той.

На въпрос кой би трябвало да носи отговорност за българската външна политика, след Стефан Димитров остава външен министър, премиерът възложи отговорността на президента:

"За българската външна политика би трябвало, ако беше издаден указ, щях да нося аз. в момента, който не е издал указ, той би трябвало да носи отговорност за външната политика."

Главчев смята, че е било недопустимо да не може да се свърже със Стефан Димитров, когато Иран е нападнал Израел и е имало извънредна ситуация. Той добави, че е предприел действия още същия ден и е предложил на свой кандидат да поеме поста външен министър.

Главчев смята, че служебният кабинет трябва да е политически балансиран, което означава, че в него трябва да има представители от различни политически партии:

"Повярвайте, че е изключително трудно да се намерят хора, които не са политически обвързани за всичките постове в правителството за кандидат-служебни министри. Не е лесно да се намерят непартийни кандидатури, които нямат нищо общо с партии. Помъчил съм се за този период, в който трябваше да представя кабинет. Мисля, че до голяма степен съм се справил. А то няма и други партийни кандидатури, така че балансът го няма."

Премиерът не смята, че има криза в кабинета заради името на Стефан Димитров, тъй като той се ползва с доверието на президента Румен Радев. Каза още, че се стремил хора от ГЕРБ да не попадат в правителството и определи това като доста сложна задача.

По отношение на земеделския министър Кирил Вътев, Главчев поясни, че той е имал колебания дали да поеме поста, тъй като има сериозни забележки към работата на някои от действащите заместник-министри.

"Аз удовлетворих желанието му един от тях да бъде освободен. Това беше негова инициатива - подчертавам, но въпреки това той остана с известни задръжки по отношение на работата си. И той предпочете да напусне, макар че и мен не ме удовлетворяваше темпа на работа за една седмица, при положение, че той е останал министър и би трябвало с летящ старт да си продължи." - уточни премиерът.

Димитър Главчев смята, че МВР ще бъде безпристрастно и професионално по време на изборите и затова е оставил Калин Стоянов на поста вътрешен министър. Премиерът увери, че има всички предпоставки за провеждането на едни честни избори, каквато е основната цел на служебното правителство.