Радев издаде указ: Главчев поема и поста външен министър

Вторият подобен случай в най-новата ни история

Румен Радев

Румен Радев

Президентът Румен Радев издаде указ за назначаването на служебния премиер Димитър Главчев и на поста министър на външните работи. Със същия указ Георги Тахов е назначен за служебен министър на земеделието и храните, съобщиха от президентската институция, предаде БНР.

Тази сутрин Главчев изпрати на  Радев писмо с предложение за съвместяване на двете длъжности.

В мотивите на президентството пише, че указът е издаден "след разговор със служебния министър-председател и постъпили предложения от негова страна на основание чл. 99 ал. 5 на Конституцията".

В документа се казва още, че държавният глава освобождава Стефан Димитров от длъжността служебен министър на външните работи, а Кирил Вътев - от длъжността служебен министър на земеделието и храните.

Днес се очакваше среща между Главчев и Радев, но по-рано сутринта стана ясно, че такава няма да има.

В най-новата политическа история на България Главчев ще бъде вторият служебен премиер, който ще застане и начело на МВнР, напомня БГНЕС. Предишният подобен случай беше със служебния премиер Марин Райков, който също съвместяваше двата поста - той оглавяваше третото служебно правителство на България. Кабинетът Райков беше назначен от президента Росен Плевнелиев.