Главчев предлага смяна в МВнР - Даниел Митов вместо Стефан Димитров

Нужна е навременна и отговорна комуникация със съюзниците

Даниел Митов

Даниел Митов

Министър-председателят Димитър Главчев инициира промени в персоналния състав на служебния кабинет, предаде Дарик.

В предложението до президента Румен Радев премиерът предлага Стефан Димитров да бъде освободен като министър на външните работи и поста да заеме Даниел Митов. 

Като мотиви за персоналната промяна министър-председателят посочва необходимостта от навременна и отговорна координация и комуникация между членовете на кабинета от една страна, както и със съюзниците и партньорите от друга.

Даниел Митов е заместник-председател на ГЕРБ.

Роден е в София през 1977 година.

През 2002 г. завършва политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което специализира политически умения в Центъра за продължаващо обучение на НБУ. Участва в програмите за обмен „Маршал“ на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d’avenir“ на френското външно министерство.

През 2002 г. започва работа в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа и като член на редакционния екип на списание „Разум“. Работи като експерт в отдел „Публикации“ на НСИ. От 2006 г. е изпълнителен директор на създадената от Иван Костов фондация „Демокрация“.

През 2010 г. заминава в мисията на Националния демократически институт на САЩ в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. През 2012 г. се завръща в България, но скоро след това е назначен за постоянен представител на НДИ в Брюксел. Като представител на НДИ, работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и др.

От 2006 до 2012 г. е член на Демократи за силна България.  

На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки.

Запазва поста и в следващото правителство – второто на Бойко Борисов.

През 2021 г. е избран за депутат от ГЕРБ-СДС в XLV народно събрание. След изборите през Юли 2021 е предложен за министър-председател в проектокабинета на ГЕРБ–СДС, но след като не получава нужната подкрепа в парламента, връща проучвателния мандат на президента.

От май 2021 г. Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ.