Големите и по-малки „невинни“ лъжи на ТВ водещ - рупор на руската пропаганда

Евгений Попов като прохождащ журналист, снимка: stopfake

Евгений Попов като прохождащ журналист, снимка: stopfake

Телевизионният водещ Евгений Попов с право може да се счита за рупор на руската пропаганда. Започвайки като скромен регионален журналист от Владивосток, със своята лоялност и вярна служба към Кремъл си разчиства пътя към медийния Олимп, създавайки програми за дезинформация по руската държавна телевизия. Днес този медиен рупур се кандидатира за депутат в руската Дума от партията на Владимир Путин „Единна Русия“, оставайки отдаден на своята агитпропагандна дейност в интерес на Кремъл. А темата „Украйна“, е онази червена линия, която преминава във всички негови изяви като журналист, отразявал на място събитията в Украйна от последните близо 20 години - Оранжевата революция, Евромайдана, окупацията на Крим, военния конфликт в Донбас и пр. За неговите „подвизи“ пише изданието „stopfake“.

"Невинните" лъжи на Евгений Попов:

- През 2016 г. Попов заснема документален филм, наречен „Медийна грамотност“ . Във филма, в най -добрите пропагандни традиции, черното е представено като бяло, а бялото като черно. Според автора на лентата Евромайданът не може да се нарече „държавен преврат“, а окупацията на Крим не е окупация, в Донбас никога не са участвали руски военни. Автори на тези и други пропагандни внушения са руските "експерти" Максим Додонов, заместник генерален директор на новините на телевизионния канал "Звезда", Мишел Колон (белгийски журналист, който оспорва официалната версия на терористичната атака на 11 септември в САЩ и популяризира антиамерикански възгледи), Татяна Жданок (бивш член на Европейския парламент от Латвия, която, наред с други неща, беше член на Световния координационен съвет на руските сънародници, живеещи в чужбина) и др.

- Сравнявайки Оранжевата революция (2004-2005) в Украйна, която той лично не разбира защо е наречена така, с Евромайдана Попов намира  сериозни разлики. „Това, което се случва през 2014 г. е съвсем различно. Друг смисъл имат емоциите, друг смисъл имат яростта, огорчението, исканията, действията, дори насилието по време на тези събития. По стените се виждат свастики, хвърлят се коктейли Молотов... Пиещи в пластмасови чашки водка, участниците „подгряват протестните настроения“, които прерастват по-късно в мародерства, квартални кражби и грабежи“, пише Попов. По думите му тогава в събитията участват по-малко хора ( под един милион), в сравнение с протестиращите по време на Оранжевата революция, което е пълна лъжа, защото само в Киев хората на Майдана са повече от един милион, а протести има в цяла Украйна.

- Още по време на Евромайдата този рупор на руската пропаганда популяризира и наратива за „нацистка Украйна“, като позовавайки се на собствената си аритметика той посочва, че на Майдана през 2014 г. се оказали „около хиляда националистически организации и никой не знае колко от тях сред стотиците стоящи на площада са готови за военни действия“. Затова трудно може да се говори за мирни протести в Украйна, а по-скоро става дума за „държавен преврат“, който е планиран и режисиран от Запада – все изфабрикувани тези, която напълно кореспондират с риториката на Кремъл. 

- Периодично Попов се появява и в окупираните територии в Донецк и Луганск. Заснемайки кадри на окопи, където се намират проруски военни, той постоянно прави внушения, че Украйна е агресорът, нарушител на примирието, страна, която атакува цивилното население, не осигурява никакви социални помощи на хората там и е довела до глад и бедност жителите на Донбас. Естествено, Попов съвсем съзнателно пропускат факта, че участие в този конфликт и причина той да бъде постоянно подклаждан има не друг, а Русия.