Горан Благоев: Искането българите да влязат в Конституцията на РСМ обслужва Коминтерновската теза, че българите и македонците са различни

Когато Македония впише българите в Конституцията си, тя автоматично ще започне да настоява за българско малцинство в България

Горан Благоев

Горан Благоев

"Много отдавна не правим некачествено нещата. Още Договара с Македония, който Бойко Борисов подписа, е една голяма недомислица и той затова не работи. Политиците си измиха ръцете с историческата комисия, не тя ще оправи българо-македонските държавни отношения", заяви пред бТВ журналистът Горан Благов в отговор на въпроса за новото напрежение в отношенията България-РСМ.

"Ако цитираме думите на македонския президент Стево Пендаровски, че няма да покани Радев в РСМ можем да си спомним българската поговорка "каквото повикало, такова се обадило". Но истината е, че двамата президенти говорят на електоратите си, за да поддържат влиянието си. На Пендаровски му предстоят скоро избори", обясни Благоев.

"Както направихме жест, така нямаме никакви механизми за отстояване на нещата и затова сега Стево Пендаровски си позволява да говори по този начин и то по телевизия, която минава за много умерена, дори с известен български уклон", каза той визирайки съгласието на България да приеме "френското предложение", с което РСМ можа да започне преговори за членство в ЕС.

"По-големият проблем не е, че българите ще бъдат вписани в Конституцията, по-големият проблем е да видим колко са българите в РСМ. Ако са 3 400 на фона на 300 хиляди паспорти нещо не излиза математиката. Това не беше най-работещия вариант, защото автоматично обслужва Коминтерновската теза, че българите и македонците са различни. Когато Македония впише българите в Конституцията си, тя автоматично ще започне да настоява за българско малцинство в България. Проблемът е, че България не може да си отстоява интересите. Какво ми казва Радев, когато казва, че "Пендаровски трябва да си изживее идеологията". А какво правиш когато ти, когато като Раймонда Диен отстояваш паметника на окупаторите, докарали на власт онези, които през 44-та година предадоха националните интереси по отношение на Македония", коментира Горан Благоев.

"Има още нещо, към което Европа е много чувствителна-темата за фашизма. Пендаровски при поклонението в памет на загиналите евреи от Македония каза, че България трябва да се извини. Българският президент трябва много ясно да артикулира в Европа каква е била ролята на България тогава, какво е можела и не е можела да направи. Аз не очаквам от Македония и от Пендаровски нищо. Ние трябва да сме в активната позиция. Ние трябва да имаме адекватна политика, а не президента да говори като  Пендаровски, но вижте как ни гледа ЕС заради Украйна и да си дадем сметка докъде имаме влияние и авторитет. Македония по този въпрос има повече авторитет от България защото е много лоялна в помощта към Украйна", каза още журналистът.

"Би трябвало да се намери начин за започване на политическо ниво да се водят разговори, не на ниво комисия, това, което започна ПП, но се срина. Историята да не я спасяваме с Историческата комисия, а с държавна работа. След няколко седмица има годишнина на Гоце Делчев, нещо да сте чули да се готви", попита Благоев.