На гости на Галисия с малко парче Тарта де Сантяго

Една от рецептите за десерт, която не можете да пропуснете в нито една рецепта на тази цена, е бадемова торта или пай или Компостелана Сантяго.

Галисия е епицентърът на десерти с бадеми, въпреки че не се намира в бадемова земя. Първият Тарт на Сантяго се появява документиран през 1577 г. по време на посещение на Д. Педро де Порто в Компостела.

Първата рецепта е от Луис Бартоломе де Лейбар в книгата Cuaderno de Confitería (епиграф на „Tarta de Almendra“ от 1835 г.).

Основните съставки са бадемите, захарта и яйцата, всички те са в равни части. Не е евтина или лека торта, но ако харесвате бадеми, това е вашата торта, честно казано вкусна.

Съставки за Тарта де Сантяго

250 г сурови смлени бадеми от сорта Маркона или 250 г обелени бадеми (ако ще направите брашното сами)
5 големи яйца L
250 г бяла захар
Настърган лимон
1/2 малка лъжица смляна канела (около 5 g)
1 парче масло, за да намажете формата
Няколко капки билкова ракия или ликьор, който ви харесва най-много
50 г пудра захар за украса на тортата

Добре е формата да бъде с размер 28 см.

Тук имате 2 варианта, да купите директно вече смлян бадем или да направете целия процес сами. Ако купувате вече преработеното брашно, не е необходимо да го препичате, тоест спестявате стъпки 1, 2 и 6 от рецептата.

Смелете и препечете суровия бадем така, че се получат две различни консистенции.
Едната много смляна, почти на брашно, а другата малко по-гъста, така че да се усеща при ядене. Слагаме смления бадем във фурната на около 120° C за около 10 минути. По този начин бадемът освобождава своите масла и аромати. В същото време част от влагата, която суровият бадем обикновено има, изчезва. Можете да го направите и в тиган, като препечете бадема при ниска температура.

Докато бадемът се пече, добавете захарта и яйцата в купа. Бием всичко добре. Измиваме лимона, подсушаваме и настъргваме половината от него.

Добавете половин чаша (25 мл) от ликьора, който харесвате. Също така половин лъжица смляна канела към яйчената смес.

Оставете препечения бадем да се охлади и когато е топъл, добавете ароматизирания яйчен крем.

Разбъркайте добре с шпатула, без да биете. Просто разбъркайте съставките, така че бадемът да се смеси добре с яйчния крем.

Печене на торта Сантяго и финално представяне

Предварително загряваме фурната до 180°C (отгоре, отдолу и въздух).
Намазваме формата с маслото и изсипваме сместа. Слагаме тортата във фурната при 180ºС в средата на тавата за 35 минути, докато повърхността добре покафенее.

Последните 10 минути покриваме с парче алуминиево фолио, за да не изгори. 

Опитвайте с вилица от време на време, за да видите дали тортата е изпечена, вилицата винаги трябва да излиза чиста.

Когато тортата е добре изпечена, я изваждаме да изстине.

Слагаме шаблон, изрязан от кръст на Сантяго или поклоннически гребец. Гарнирайте със захар за глазура. За да стане безупречно, най-добре е да пресеете захарта за глазура с цедка.

Приготвяне на основата на тортата Сантяго

Тортата е много проста и най-вече бърза за приготвяне, след 10 минути имате всичко сглобено и само фурната работи. Така че може да се каже, че това е торта, която може да направи едно дете.

Важното е качеството на съставките, с които ще работим. Бадемът, който се използвал, е тип маркона, но можете да изберете този, който ви харесва най-много.

https://www.recetasderechupete.com

Превод: Faktor.bg