"Готвачът на Путин" най-после призна за връзките си с ЧВК "Вагнер"

Евгений Пригожин

Евгений Пригожин

Руският бизнесмен Евгений Пригожин, наричан още „главният готвач на Путин“, разказа как е създадена ЧВК „Вагнер“, воювала в Украйна, Сирия и Судан. Изявлението му беше публикувано от пресслужбата на свързаната с него компания Concord, пише УНИАН.

Пригожин, който преди това съди медиите, които писаха за неговото участие в частна военна компания, наскоро престана да крие връзката си с нея. На въпрос на журналисти как и защо се е случило това, Пригожин открито разказва за създаването на ЧВК "Вагнер".

По думите му той е помогнал на Русия, която разпали кървава война преди 8 години, като събира в Донбас група „руски защитници“. Така на 1 май 2014 година се ражда патриотичната група, която по-късно получава името ЧВК „Вагнер“.

Той призна, че "вагнеровците" са участвали във войната срещу Украйна, завзели са обекти в Донецка и Луганска област, а също така са "закриляли" хора в Сирия и други арабски страни.
Пригожин нарича участниците в незаконното формирование "герои", които "защитават онеправданите" и "един от стълбовете" на Русия.

"Дълго време избягвах ударите на много опоненти с една основна цел - за да не настройвам тези момчета, които поддържат руския патриотизъм. И спечелих по този начин дела в много съдилища, включително в чужбина, защото във всяко нещо има място за битка, а мачовете трябва да се печелят на полето на противника", казва Пригожин.

Превод: Faktor.bg