Готви ли се Полша за излизане от ЕС?

В момента в Полша активно обсъжда „Полекзит“ - излизането на страната от ЕС, пише в. Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Агенция "Фокус". Изданието се позовава на твърдения на опозицията в страната, която предупреждава, че има реална опасност от такъв сценарий. 

Подобна заплаха полската десница видя след като миналата седмица Европейската комисия поиска глоба за Полша в Европейския съд, която си позволява да пренебрегва първостепенната роля на европейското право. Не закъсня реакцията на полския министър на правосъдието Збигнев Зебро. Той заяви, че срещу Полша се извършват „хибридни атаки“.

В същото време председателят на управляващата партия „Право и справедливост“ Ришард Терлецки стана първият водещ политик, който говори за възможността за отделяне. ЕС: „Англичаните показаха, че не харесват диктатурата на Брюксел - и си тръгнаха“.

Депутатът Марек Суски отиде дори още по-далеч, сравнявайки ЕС с германската окупация и комунистическата диктатура. Според Суски ЕС възнамерява „да постави Полша на колене, за да станем германска държава, а не горда държава със свободни поляци“.

Може ли кавгата между Варшава и Брюксел да се превърне в повратна точка за бъдещето на Полша или това е само в главите на полската десница?

Отправната точка за подобен тип говорене от страна на опозицията в Полша е кавгата между Варшава и Европейската комисия за върховенството на закона в Полша. Той започна, след като „Право и справедливост“ пое контрола над Конституционния съд през 2015 г. Оттогава управляващата полска партия постепенно пое контрола и над другите съдилища.
Още тогава Европейската комисия реагира с критики и искове пред Европейския съд,  с аргумента, че конфронтация се върти около въпроса дали Варшава признава един от основните принципи на ЕС: примата на европейското право над националното право.

Според управляващите в Полша обаче изричането на подобни наративи от десницата – че има сценарий за излизането на страната от ЕС заради спора между Варшава и Брюксел, са измислици на техните противници. И доказателство, че подобна риторика е неуместна и силно преувеличена е високият процент одобрение на ЕС сред полското население.

Освен това икономическите и социалните инициативи на управляващата партия „Право и справедливост“, с помощта на които възнамерява да си осигури победа на следващите избори, в много голяма степен зависят от субсидиите от Брюксел. Самите власти публично декларират, че членството в ЕС е изцяло в интерес на Полша.

Както пише Frankfurter Allgemeine Zeitung, много проевропейски поляци се опасяват, че кавгата между Варшава и Брюксел може да доведе до бавно отделяне на Полша от ЕС. А това те приемат не само като неуместно, но и дълбоко погрешно от външнополитическа гледна точка. Те се надяват, че полското правителство ще преосмисли своята позиция относно европейското право и неговото съблюдаване, като управляващите в страната се откажат от принципа то да бъде прилагано само при определени случаи. Това би изгладило сегашния конфликт между Варшава и Брюксел и нормализирало отношенията на Полша с ЕС. 

В този смисъл мантрата, че Полша се готви за излизане от ЕС е само в главата на опозиционни политици, отколкото реално бъдеще за Полша.