Господа очакващи, залавяйте се яко за работа, не чакайте някой да дойде да ви оправи!

Грациан Колев

Грациан Колев

Грациан Колев

Господа очакващи, 

не млади технократи и компютърни специалисти да дойдат, ами магьосници и самодиви да дойдат, докато хората не започнат да работят както трябва, нищо, абсолютно нищо няма да се оправи. Вместо да се очаква "някой от отгоре" да оправи дереджето (винаги този който не е в момента) запретнете ръкави и почвайте. Хващайте мотиките, чуковете или какъвто там ви е инструментът за производство на блага и произведете нещо конкурентноспособно. Каквото и да е - домат, пирон, куфар с чекмеджета...просто нещо което някой ще пожелае да притежава и евентуално закупи.

Който и да дойде на власт: червен, зелен, оранжев или син той няма да седне и да ви постави лигавничето и 'айде с лъжичката...тц,такъв филм просто няма.

С мисли като вашите, господине Х вие ми напомняте на онези герои от недалечното минало (като да речем, Трайчо Костов) които умираха застреляни от ръцете на "своите" с вяра, че е станала някаква грешка. Не може то така!

Трагичното е, че Вие не сте единствения. Излиза, че повечето от гласоподавателите страдат от същата амнезия като вашата...ами какво друго им остава на хората освен да се надяват...като се осерат и тези...току виж някои други ще се пръкнат, честни, почтени, социално отговорни.

Да де, но не. Това става само в приказките. Там където няма такива сухи термини като бюджет, борд и заеми. Защото който и да дойде ( независимо от цвета на "доспехите" му) не може, дето има една дума, да нахрани толкова гърла с два хляба и три риби.

Бюджетът, господа, е нещо доста конкретно нещо, а не там някаква си дрън-дрън терминологийка от речника на политиците. Представете си го като басейн от задача по геометрия. Така. Сега си представете, че този басейн се пълни с вода от 5-600 тръби...добре...сега си представете, че в същото време се източва през други 1000-2000 и то с по-голям диаметър. Сега кажете ми как този бюджет ще покрие разходите по образованието, пенсиите на нарастващото население в пенсионна възраст, пътищата, полицията, армията, пъдарите, кметовете, локалните кокорбашии в разните му там министерства, съвети по такова или онакова, експерти, социолози, политолози, криминолози, кинелози..., дотации тук, дотации-там, а да не забравя - тлъсти заплатки на тия които го разпределят ( в тях ножа, в тях хляба)...и т.н.т (хайде да не изпадам в подробности). От друга страна - какво влиза? Данъчета някакви (това което не може се укрие), някакви си мита (тия дето трябва да се платят от немай къде), ако може така от лотарийките, от тук-от там...вече се чудят хората от къде да дръпнат (разбира се че първо ще са новите данъци на цигарите и пиенето) и така...сметката е проста...а басейна не само че е почти празен, ами е взета назаем вода от съседния язовир( и то много вода) за да не пресъхне хептен, 'щото рибите в него ще измрат.

Та така всеки иска! Учителите искат повече пари! Интелигенцията казва че не мо'е да твори без пари. Пенсионерите ровят по кофите. Военните плачат. Полицията казва, че ниските заплати водят до корупция. БДЖ иска пари. Всеки направо плаче за такива. Всеки иска! Абсолютно всеки и то колкото се може повече. Е, ако има така и някое безлихвено заемче, някоя...така наречена...13 заплатка...нещо... а бе, барем кебапчета и вафли...други пък направо си искат "Мерцедеси", командировки и всичко както правят техните колеги на Запад.

Виж когато обаче стане дума да се дава...да,да...да не съм бунак....нещо там офшорка, мъртва душичка, а бе те само баламите се цакат...ти за к'ъв ме зимаш? А? Независимо който и да дойде..запомнете от мен: Дали това ще са вашите любимци БСП или някои други...все тая!...Докато няма производство - няма растеж, тоест няма както казват някои ХАТАЛЯ...Е има и положителна страна в тези постоянни въртележки...след като се поопразни България (както се вижда в последно време), шансът на останалите да влезнат в едно Още по-ново правителство с Още по-висок морал в едно такова Още по-ново време се повишава  - погледнато статистически. Тъй де...