Граждански протест тази вечер: Не на екстрадицията на Алексей Алчин в путинова Русия

Цивилизованите европейски демокрации нямат моралното право да сътрудничат с путинова Русия

Граждани излизат на протест в столицата тази вечер и искане да  бъде отменено решението за екстрадиране на противника на путиновия режим  Алексей Алчин в Русия, където той ще бъде подложен съдебно преследване. Припомняме, след започването на инвазията в Украйна Алчин изгори руския си паспорт и военната си книжка, като осъди агресията на Кремъл срещу суверенна страна.

Протестът щ есе проведе от 18:00 ч. пред съдебната палата.

Освен риска от политическо преследване, той е и обект на наказателно дело за укриване на данъци, чиято вероятна цел е той да бъде елиминиран като конкуренция и бизнесът му да боде отнет. Хиляди предприемачи и бизнесмени са лишени от свобода в Русия по подобни криминални дела, напомнят органирзаторите  на протеста – сдружение БОЕЦ и Атлантическият съвет на България.

Напомняме, на 1 август 2022 г. българските правоохранителни органи арестуваха Алчин. На 2 август варненският съд му наложи мярка за неотклонение арест. На същото съдебно заседание прокурорът по делото поиска да се уважи искането на Русия за екстрадиция на г-н Алчин. След седмица ще се проведе съдебно заседане на последната инстанция и ще се вземе окончателно решение по искането на рускати власти за екстрадирането му.

„Добре знаем, че корумпираните правоприлагащи органи на Русия имат утвърдена практика да образуват наказателни дела за укриване на данъци, с цел за премахване на вероятната конкуренция след което да отнемат бизнеса. Хиляди предприемачи и бизнесмени са лишени от свобода в Русия по подобни криминални дела.

Интересен е и фактът, че именно след началото на войната, когато Алексей публично осъди агресията на Русия срещу Украйна и на 26 февруари 2022 г., на антивоенен митинг във Варна пред общината, изгори руския си паспорт и военна книжка, Русия изпрати искане чрез Интерпол до България за екстрадиране по наказателно дело в което той е обвинен за предполагаеми неплатени данъци.“ – посочват организаторите на гражданската акция, като подчертават, че дори виновните имат право на справедлив съдебен процес.

„Също така смятаме, че в настоящата ситуация цивилизованите европейски демокрации нямат моралното право да сътрудничат с путиновата Русия в рамките на Интерпол. Смятаме за НЕОБХОДИМО всички страни членки на ЕС, включително и България, да ПРЕКРАТЯТ РАЗГЛЕЖДАНЕТО на подобни искания от путиновата Русия.“ – изтъкват от АСБ и БОЕЦ.

„Призоваваме компетентните органи на България да откажат екстрадирането на Алексей Алчин в путинова Русия! Не трябва България да става участник на престъпния процес на Путин. Това е битка между доброто и кървавия неутралитет!“ – апелират организаторите.