GREKO: РСМ не прилага европейските препоръки за борба с корупцията

Само 13 от 23 препоръки са изпълнени задоволително

Северна Мкаедония не прилага на практика системата от санкции за конфликт на интереси. Глобите не отговарят на предпоставките за ефективност, пропорционалност и възпиращ ефект.

Групата на държавите срещу корупцията обяви, че Македония е в недостатъчно съответствие с препоръките на Доклада за оценка на петия кръг от оценката в борбата с корупцията, който беше приет през юли тази година. Само 13 от съдържащите се в доклада 23 препоръки са изпълнени задоволително, 9 са изпълнени частично, а препоръката относно системата за санкции изобщо не е изпълнена.

Антикорупционерите обаче смятат, че е много по-важно препоръките на GRECO да се прилагат на практика.

„Предстои да видим практиката. Не само да се изпълнят препоръките и да се направи "проверка" на изпълнението, а да се покаже на практика дали държавата е готова да се съобрази законодателно с препоръките на GRECO“, казва членът на антикорупционната комисия Владимир Георгиев.

„Оценката не само на GRECO, но и на Европейската комисия е, че законите в страната като цяло са добри, но липсва прилагането и ще кажа, че зависи и от политическата воля, преди всичко от властите“, каза Георгиев.

GRECO е антикорупционен мониторингов орган към Съвета на Европа, който от няколко години следи напредъка в борбата с корупцията. /БГНЕС