Грета Тунберг няма да присъства на конференцията за климата в Шотландия заради неравенство във ваксинацията

Грета Тунберг

Грета Тунберг

Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че няма да отиде на конференцията на ООН по климата, която ще се проведе в Шотландия през ноември, поради опасенията, че неравенството в достъпа до ваксините срещу COVID-19 ще принуди много страни да не могат да присъстват, предава Reuters, предаде "Фокус". "Неравенството (за ваксините) и климатичната несправедливост вече са сърцевината на климатичната криза“, написа18-годишната Тунберг в „Туитър“.

„Ако хората не могат да бъдат ваксинирани и да пътуват, за да бъдат представени еднакво, това е недемократично и би влошило проблема.“ Тунберг упрекна нациите, които не желаят да споделя ваксини с тези, които имат малък достъп до тях.

"Разбира се, бих искала да присъствам в Глазгоу # COP26", написа тя в „Туитър“. „Но само ако всеки може да участва при еднакви условия. В момента много държави ваксинират здрави млади хора, често за сметка на рискови групи и работници на първа линия (главно от глобалния юг, както обикновено ...) “

Тя има предвид Африка, Латинска Америка и Карибите, тихоокеанските острови и развиващите се страни в Азия и Близкия изток. Тунберг стана известна през 2018 г., когато тя започна самотен протест срещу глобалното затопляне пред шведския парламент в Стокхолм, като пропускаше часовете си в петък, за да поиска правителството й да предприеме действия по изменението на климата.

В рамките на месеци повече от два милиона ученици в 135 страни бяха създали свои протестни движения, присъединявайки се към кампанията на Тунберг „Училищна стачка за климата“. В разговор с BBC за документален сериал Тунберг заяви, че конференцията в Глазгоу, която трябва да се проведе от 1 до 12 ноември, трябва да бъде отложена.

Събранието, официално известно като Конференцията на страните по изменението на климата на ООН, вече бе отложена с една година поради глобалната пандемия. „Това трябва да се случи по правилния начин. Разбира се, най-доброто нещо би било да се ваксинират всички възможно най-скоро, за да могат всички да участват (в конференцията) при еднакви условия“, каза Тунберг. Забавянето обаче не трябва да отлага спешни действия по отношение на климата, подчерта тя. „Не е нужно да чакаме конференции, нито някой или нещо друго, за да започнем драстично да намаляваме нашите емисии (на парникови газове). Солидарността и действията могат да започнат днес “.