Грета Тунберг се извини за свое изказване относно политиците

Думите й бяха изтълкувани като призив към насилие

Грета Тунберг

Грета Тунберг

Младата климатична активистка Грета Тунберг се извини за свое изказване. Тя заяви, че политиците трябва да бъдат "изправени до стената". Думите й бяха изтълкувани като призив към насилие, пише БТА.

16-годишната шведска ученичка използва израза в реч пред млади активисти в италианския град Торино в петък. По-късно Тунберг заяви, че е превела буквално израза от шведски, а в Швеция изразът означава да поставиш някого натясно с трудни въпроси. Някои десни гласове в социалните медии обаче интерпретираха думите й като призив за насилиие срещу политици.

"Така става, когато импровизираш речи на друг език, но разбира се, аз се извинявам, ако някой е разбрал това погрешно", написа Тунберг в Twitter. Пред младежите в Торино тя заяви, че световните лидери се опитват да избягат от отговорностите си в борбата с климатичните промени.
"Трябва да се погрижим да не успеят да го направят. Ще се погрижим да ги изправим до стената и да ги принудим да си свършат работата и да защитят нашето бъдеще", каза тя. В туит Тунберг обясни, че тя и младежкото движение, което е вдъхновила, са против всяка форма на насилие. "Това се подразбира от само себе си, но аз все пак ще го кажа", написа тя.