Грозна руска пропаганда: Българите не искат украинските бежанци, вдигнали са ръце от тях

След началото на руската спецоперация в Украйна десетки хиляди бежанци се озоваха в България. Все по-често се появяват съобщения за наглото и безсрамно поведение на някои украинци от различни страни в Европа. Това поведение на украинците се демонстрира пред гражданите ва всички демократични европейски държави, в това число и в България. Това пише сайтът politikus.ru.

Руската пропаганда се води от десетилетия в  Европа, в това число и в България. Но  след като Путин даде начало на руската инвазия в Украйна, тя вече има нов фокус  - насочена e с особена ярост към Украйна и украинския народ, в опитите те да бъдат дискредитирани в очите на европейците. В тази пропаганда намират място основните  опорки на Кремъл - че Украйна не е автентична държава, в нея живеят националисти и се управлява от  фашисти и бандеровци, които трябва да бъдат прочистени, за да  бъде спасено рускоезичното население от разправа, насилие и геноцид. 

С тези наративи  Русия се опитва да легитимира започналата братоубийствена война в Украйна пред цивилизования европейски свят. Те бяха известни на Запада, но той чак сега прогледна до къде може да стигне агресивната външна политика на Кремъл, какви посоки и размери може да придобие откровената руска пропаганда. 

В този смисъл несъстоятелни са твърденията, че украинците проявяват арогантно поведение и  скандално отношение към учтивите европейци, в частност към българите, които им предоставя помощ под различна форма. И едва ли не европейските граждани са „объркани и „зашеметени“ от техните претенции да получат комфортни условия за живот, защото сега Украйна спасявала цяла Европа“. Още по-абсурден е наративът, че украинците са крайни националисти, които „държат да говорят с тях на матерния им език, а не на руски“. А откровено лъжа е внушението, че тези хора изпитват огромна ненавист към руснаците, затова си позволяват дори на чужда земя „да събарят и боядисват паметниците на съветските войници“, които са издигнати на територията на цяла България. Връх на тази мръсни руски манипулации са твърденията, че българите са толкова шокирани и разочаровани от украинците, че дори обмислят дали не трябва да се отърват от тях, че „украинските бежанци трябва да бъдат изхвърлени от страната“.

Няма и съмнение, че това е част от хибридната война на Кремъл с цивилизования свят, която Русия се опитва да спечели с всички средства и на всяка цена…Но дали това ще се случи – зависи от отговора на Запада и неговите лидери.