Тбилиси видя опит за преврат и украинска следа в него, Киев реагира незабавно

С подобни внушения Грузия се опитва да реши вътрешни въпроси

Грузинските власти заявиха, че в страната е подготвян политически преврат и обвиниха за това командира на "Грузинския национален легион" Мамука Мамулашвили, който днес се сражава за свободата на Украйна, както и бившия заместник-министър на  външните работи Георгий Лорткипанидзе, също и Михаил Батурин – охранител на експрезидента на Грузия Михаил Саакашвили.

Изпълняващият длъжността директор на контратерористичния център на грузинската служба за сигурност Бача Мгеладзе твърди, че се планирало провокациите да започнат през есента, преди ЕК да публикува междинния доклад за предоставянето на Грузия на статут на кандидатка за ЕС.

Украйна реагира категорично срещу внушенията на грузинските власти, че може да има нещо общо с подобен сценарий.

„Украинската държава не се e намесвала, не се намесва и не планира да се намесва във вътрешните работи на  Грузия“, се казва в позиция на Министерството на външните работи на Украйна, цитирана от Униан.

Говорителят на министерството Олег Николенко написа във Facebook, че властите в Тбилиси отново се опитват да демонизират Украйна.
"Сегашната грузинска власт за пореден път се опитва да демонизира Украйна, за да реши вътрешнополитическите си въпроси", отбеляза той.

Напомняме, провежданата от грузинското правителство политика, в която има явни жестове към Москва, предизвика недоволство в страната и резерви в ЕС. Противно на европейските санкции Грузия възстанови самолетните връзки с Русия и направи стъпки за приличане на руски туристи.    

През месец май тази година от грузинска страна бяха отправени обвинения към НАТО за руското нахлуване в Украйна – че то било провокирано от сближаване на Киев с Алианса.

Експрезидентът на Грузия Михаил Саакашвили, който е в затвора, а човешките му права са системно нарушавани, заяви, че грузинските власти го убиват бавно по поръчка на Кремъл. Срещу него също бяха отправяни обвинения, че се опитвал да организира държавен преврат. 

Превод Faktor.bg