Гутериш включил Израел в глобалния „списък на срама“

„Това е неморално решение, което помага на тероризма и награждава „Хамас“

Антонио Гутериш

Антонио Гутериш

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е добавил Израел към глобалния „списък на срама“ на извършителите на правонарушения срещу деца по време на конфликт, съобщи постоянният представител на ООН в Световната организация Гилад Ердан.

Дипломатът заяви, че е бил официално уведомен днес за решението, описано от него като „срамно“, и че е останал „изумен и отвратен“.

„Това е неморално решение, което помага на тероризма и награждава „Хамас“. Единственият, който е поставен в черен списък, е генералният секретар. Срам!“, заяви Гилад Ердан.

Глобалният списък е включен в доклад за децата и въоръжените конфликти, който се очаква да бъде представен на Съвета за сигурност на ООН на 14 юни.

От самото начало на конфликта служители на ООН отправят остри критики към Израел, но игнорират въпроса, че всъщност „Хамас“ използва като жив щит цивилни, включително деца, и така ги превръща в косвени жертви.  Бяха открити оръжия на терористите в болници и училища.    

Беше изнесена информация, че служители на ООН са били съучастници на „Хамас“ в бруталната атака срещу цивилни в Израел на 7 октомври – някои бяха отстранени. Има и данни, че училище на ООН е използвано като база на „Хамас“, засега обаче няма информация световната организация да е предприела разследване по случая.