„Хамас“ иска Израел да пусне всички палестински затворници, за да освободи задържаните израелски войници

Високопоставен представител на "Хамас" заяви вчера, че ислямисткото движение е готово да освободи всички израелски войници, които държи в плен, в замяна на всички палестински затворници, държани в Израел, на фона на преговорите за удължаване на примирието в Газа.

Представител на Хамас и бивш здравен министър на Газа Басем Наим каза, че групата преминава през "тежки преговори" за удължаване на прекратяването на военните действия, което трябваше да приключи рано в четвъртък след 6-дневна пауза в боевете. Днес беше съобщено, че то е удължено.

По-рано източник от "Хамас" обяви, че палестинската въоръжена групировка не е доволна от предложенията на Израел за ново удължаване, предаде АФП.

„Това, което се предлага в дискусиите за удължаване на примирието, не е най-доброто“, каза източникът като добави, че преговорите са били фокусирани върху удължаване с „два дни или повече“, а "Хамас" настоява за постоянно прекратяване на огъня.

Екстремисти от Газа взеха около 240 пленници от Южен Израел при безпрецедентна атака от 7 октомври, която според израелски официални лица е убила около 1200 души, повечето от които цивилни. В отговор Израел обеща да елиминира "Хамас" и започна въздушна и наземна операция.

66 израелски заложници и 180 палестински затворници бяха освободени съгласно споразумението за примирие. Сред заложниците, все още държани от "Хамас", има и войници, които са изключени от споразумението за размяна, и ислямисткото движение вероятно ще ги използва като разменна монета.

През 2011 г. повече от 1000 палестинци бяха разменени за израелския войник Гилад Шалит, който беше пленен от "Хамас" пет години по-рано. Групи активисти казват, че има над 7000 палестинци в израелски затвори, много от тях са по-важни за терористичното движение от младежите и жените, освободени досега. "Хамас" още през октомври поиска Израел да освободи всички палестински затворници, като тогава предложи да освободи всички заложници в замяна. /БГНЕС